Nove omejitve za Airbnb: mesto je poslalo jasno sporočilo vsem obiskovalcem

Svet 07. Sep 202306:00
Manhattan
PROFIMEDIA

Priljubljena platforma Airbnb se je morala prilagoditi: od avgusta tako ne sprejema več rezervacij za namestitve pri gostiteljih, ki v mestu, kjer oddajajo nepremičnino, niso prijavljeni. Nova pravila hkrati določajo, da bodo morali gostitelji v času najema bivati v stanovanju. A težavo predstavljajo tudi mestne oblasti, saj je New York za zdaj vlogo odobril le majhnemu deležu obstoječih gostiteljev.

V New Yorku so začeli veljati novi predpisi o kratkoročnem oddajanju nepremičnin, ki bodo omejili tudi oddajanje prek platforme Airbnb. Nova pravila bodo omejila prosti trg, ki je lastnikom stanovanj omogočal oddajo stanovanj obiskovalcem mesta in turistom za le nekaj noči, poroča The Guardian.

Novi sistem določa, da se bodo morali gostitelji, če bodo želeli stanovanje oddajati za manj kot 30 dni, registrirati pri mestu. Ob tem se bodo zavezali, da bodo ves čas najema fizično prisotni v stanovanju in si bodo z gosti delili skupne bivalne prostore. V stanovanju bodo smeli gostiti do največ dva gosta. To pomeni, da družine prek Airbnbja v New Yorku ne bodo mogle več najeti stanovanj.

Do začetka tega tedna se je registriralo le malo gostiteljev. Prejeli so več kot 3.800 vlog, odobrili so jih manj kot 300, piše The Guardian.

airbnb
PROFIMEDIA

Podporniki novih omejitev izpostavljajo, da mesto potrebuje stanovanja, ki se ne smejo spremeniti v hotele. “Stanovanja v New Yorku morajo biti namenjena prebivanju,” je dejal Murray Cox iz skupine Inside Airbnb, ki zbira podatke o prisotnosti podjetja v mestih po vsem svetu.

Airbnb je pravila izpodbijal na sodišču. Podjetje je trdilo, da gre pravzaprav za prepoved in da bodo omejitve škodovale obiskovalcem mesta, ki iščejo cenovno dostopno nastanitev. Direktor za globalno politiko Theo Yedinsky je spremembe označil za udarec za “tisoče Newyorčanov in malih podjetij na obrobju mesta, ki se za preživetje zanašajo na souporabo stanovanj in turistične prihodke”. “Mesto pošilja jasno sporočilo milijonom potencialnih obiskovalcev, ki bodo zdaj imeli manj možnosti nastanitve, ko bodo obiskali New York,” je dejal.

Kljub vsemu pa je Airbnb prisiljen upoštevati nova pravila. Podjetje je sporočilo, da od 21. avgusta ne bo več sprejemalo rezervacij pri gostiteljih, ki ne bodo predložili urejene dokumentacije ali potrdil, da postopek še poteka. Ko bo sistem zaživel v celoti, namestitev pri gostiteljih brez registracijske številke ne bo dovoljena.

Novo regulacijo kratkoročnih najemov je New York sprejel januarja lani. Zaradi pravnih postopkov omejitve doslej niso veljale.
“Registracija ustvarja jasno pot za gostitelje, ki upoštevajo dolgoletne mestne zakone, in ščiti popotnike pred nezakonitimi in nevarnimi nastanitvami, hkrati pa konča širjenje nezakonitih kratkoročnih najemov,” je po poročanju britanskega Guardiana dejal Christian Klossner, izvršni direktor mestnega urada za posebne pregone.

V navodilih, objavljenih po pravni odločitvi prejšnji mesec, je Airbnb gostiteljem v New Yorku sporočil, naj se registrirajo pri mestu ali spremenijo gostovanja v dolgoročna bivanja. Airbnb je sicer imel januarja v New Yorku 38.500 aktivnih ponudb, ki niso hoteli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.