Nove ugotovitve: “ledeni mož” Ötzi je bil plešast, temnejše polti in temnih oči

Svet 17. Avg 202313:02
Dosedanja rekonstrukcija Ötzija
Dosedanja rekonstrukcija Ötzija (Foto: PROFIMEDIA)

Raziskovalci na Inštitutu Maxa Plancka v Nemčiji so s pomočjo naprednejše tehnologije prišli do novih odkritij o izgledu slovitega Ötzija. Mož, ki je živel pred 5.300 leti, ima več skupnih prednikov z zgodnjimi anatolskimi kmeti kot s svojimi evropskimi sodobniki. To pomeni, da je Ötzi imel v nasprotju s prejšnjimi rekonstrukcijami v resnici temnejšo polt in oči, prav tako pa je bil plešast.

Znameniti ledeni mož Ötzi, ki je živel pred 5.300 leti, je glede na nove ugotovitve nemških znanstvenikov verjetno imel temno polt, temne oči in plešo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. To je v nasprotju s prejšnjimi rekonstrukcijami njegove podobe, ki prikazujejo poraščenega moškega svetle polti in s svetlimi očmi.

Prve študije mumificiranega trupla slavnega Ötzija, ki sta ga leta 1991 v Ötzalskih Alpah v Italiji blizu meje z Avstrijo po naključju odkrila nemška turista, so pokazale genetske sledi vzhodnoevropskih stepskih pastirjev izpred 5.000 let. Vendar nova študija te ugotovitve ne podpira več.

Raziskovalci pravijo, da je tehnologija od prve študije napredovala in da so v celoti dekodirali veliko več genomov drugih prazgodovinskih Evropejcev. To je omogočilo primerjavo Ötzijevega genetskega zapisa z njegovimi sodobniki. Znanstveniki so ugotovili, da ima ledeni mož več skupnih prednikov z zgodnjimi anatolskimi kmeti kot s svojimi evropskimi sodobniki.

Johannes Krause z oddelka za evolucijsko antropologijo na Inštitutu Maxa Plancka v Nemčiji je povedal, da je “analiza genoma razkrila fenotipske lastnosti, kot so visoka pigmentacija kože in temna barva oči, ki so v popolnem nasprotju s prejšnjimi rekonstrukcijami, ki prikazujejo moškega s svetlo poltjo in svetlimi očmi”.

Lokacija v Alpah, kjer so našli Ötzija
Lokacija v Alpah, kjer so našli Ötzija (Foto: PROFIMEDIA)

Raziskovalci so povedali, da je prejšnja podoba Otzija napačna tudi glede njegovih las, saj kot moški v zrelih letih najverjetneje na glavi ni imel več dolgih in gostih las, poleg tega pa njegovi geni kažejo na nagnjenost k plešavosti.

Vse od odkritja Ötzijevega mumificiranega trupla leta 1991 na dan prihajajo vedno nove podrobnosti iz njegovega življenja, predvsem v regiji pa je postal neke vrste zvezdnik. Med drugim so na podlagi doslej znanih podatkov o njegovem življenju leta 2018 posneli tudi film Moški iz ledu (Der Mann aus dem Eis).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.