Novi izraelski skrajno desni minister obiskal območje mošeje Al Aksa

Svet 03. Jan 202312:10 0 komentarjev
Itamar Ben-Gvir
Itamar Ben-Gvir (Foto: Ariel Schalit/REUTERS)

Izraelski skrajni minister Ben-Gvir je kljub opozorilom o morebitnih negativnih posledicah obiskal mošejo Al Aksa v Vzhodnem Jeruzalemu.

Novi izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je kljub opozorilom danes, prvič po nastopu nove vlade, obiskal jeruzalemski kompleks mošeje Al Aksa, je sporočil njegov tiskovni predstavnik. To je že razjezilo številne Palestince, ki potezo ministra razumejo kot provokacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naša vlada se ne bo vdala grožnjam Hamasa,” je v izjavi za javnost po obisku dejal Ben-Gvir iz skrajno desne stranke Judovska moč in se s tem odzval na opozorila te palestinske islamistične skupine, da bi bil njegov obisk mošeje nesprejemljiv.

Mošeja Al-Aksa je eden najpomembnejših islamskih krajev, hkrati pa je sveta tudi za Jude, ki to območje imenujejo Tempeljski grič, saj sta tam nekoč stala dva judovska templja.

“Tempeljski grič je najpomembnejši kraj za Izraelce, kjer ohranjamo svobodo gibanja za muslimane in kristjane,” je dejal Ben-Gvir in opozoril, da je s tistimi, ki grozijo in želijo omejiti dostop do gore, treba ravnati z železno roko.

Mošeja je sicer pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje obiskujejo mošejo, vendar tam ne smejo moliti. Ben-Gvir je v preteklosti večkrat kritiziral ta sporazum kot rasističen in diskriminatoren do Judov. Palestinci pa obtožujejo izraelske oblasti, da želijo razširiti svoj nadzor nad svetim krajem.

Še pred obiskom Ben-Gvirja je visoki uradnik palestinske uprave Husein al Šejk opozoril na očitne in nesramne provokacije izraelskih oblasti, ki zahtevajo palestinski, arabski in mednarodni odziv. Hamas pa je posvaril pred novim zaostrovanjem razmer.

Ben-Gvir je sicer od vstopa v parlament aprila lani večkrat obiskal ta sveti kraj, vendar ima njegov današnji obisk s prevzemom ministrskega položaja veliko večjo težo. Kako nevarni so lahko tovrstni obiski, priča sporen obisk nekdanjega izraelskega premierja Ariela Šarona leta 2000, ki je bil eden glavnih povodov za drugo palestinsko intifado, ki je trajala do leta 2005, še piše AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!