Ruska grozodejstva v Ukrajini, odkrili še eno množično grobišče

Svet 30. Apr 202208:14 > 08:25 0 komentarjev
Trupla civilistov v Buči
Trupla civilistov v Buči (Vir: Zohra Bensemra/REUTERS)

Ruska invazija na Ukrajino traja že 66. dan in vse več je poročil o hudih vojnih zločinih. V kijevski regiji so ukrajinske oblasti odkrile novo množično grobišče, je povedal predsednik Volodimir Zelenski. Poljskim medijem je povedal še, da je v njem 900 trupel, a je kasneje njegov tiskovni predstavnik sporočil, da se število 900 nanaša na skupno število mrtvih, ki so jih v množičnih grobiščih odkrili do zdaj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek poljskim medijem dejal, da so v Kijevski regiji odkrili množično grobišče, v katerem je 900 trupel. Ruske čete je Zelenski obtožil uporabe mobilnih krematorijev, s katerimi naj bi po njegovih besedah “čistili sledi”. “Nihče ne ve, koliko ljudi je umrlo. Sledile bodo posledice, izvedli bomo preiskavo,” je dejal.

Zelenski podrobnosti o najdbi ni navedel, je pa njegov tiskovni predstavnik kasneje v petek sporočil, da se je predsednik napačno izrazil. V petek je bilo res odkrito novo množično grobišče, je po poročanju BBC pojasnil Serhiy Nikiforov in dodal, da se število 900 nanaša na skupno število mrtvih, ki so jih do zdaj odkrili v množičnih grobiščih v bližini mesta Buča.

Ukrajina je pred tem Rusijo obtožila ubojev na stotine civilistov v Buči, Borodjanki in Irpinu, mestih v bližini Kijeva, ki jih je Rusija več tednov okupirala. V Buči, severozahodno od Kijeva, so ukrajinski vojaki po umiku ruskih sil naleteli na pretresljive prizore – trupla so ležala na ulicah. Mesto Borodjanka, ki je od Kijeva oddaljeno 75 kilometrov, je po večtedenski ruski okupaciji večinoma v ruševinah.

V mestih, ki so bila pod rusko okupacijo, so doslej odkrili več množičnih grobišč. V Buči so množično grobišče našli ob cerkvi Svetega Andreja, plitek grob so našli tudi v vasi Motižin, ki je od Buče oddaljena nekaj deset kilometrov. Več deset trupel so našli tudi v množičnem grobišču vasi Buzova. O množičnem grobišču sicer poročajo tudi iz okoli Mariupola, ki je prizorišče spopadov od začetka vojne. V vasi Manhush, ki je od mesta oddaljena 19 kilometrov, so satelitski posnetki odkrili več kot 200 novih grobov, po navedbah pomočnik mariupolskega župana Petra Andruščenka trupla tja odvažajo tovornjaki.

Moskva obtožbe zavrača.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!