V vasi blizu Kijeva našli novo množično grobišče

Svet 10. Apr 202216:03 > 16:38
Buzova
Zohra Bensemra/REUTERS

V vasi Buzova, ki so jo ruske sile zasedale tedne, so našli množično grobišče z več desetimi trupli civilistov, število smrtnih žrtev še ni potrjeno. Po tem, ko so se ruske sile umaknile iz mest in vasi v okolici Kijeva, so v več krajih našli mrtve civiliste in množična grobišča.

V vasi Buzova blizu Kijeva, ki so jo ruske sile zasedale tedne, so v soboto našli množično grobišče z več deset trupli ukrajinskih civilistov. Vodja okrožja Dmitrivka Taras Didiha je za ukrajinsko televizijo povedal, da so trupla našli v jarku blizu bencinske črpalke.

Število smrtnih žrtev še ni potrjeno. Navedel je, da je bilo v času okupacije tukaj pobitih veliko civilistov. Reuters teh navedb ni mogel neodvisno potrditi.

V prvih tednih vojne v Ukrajini so bili napadeni številni kraji v okolici prestolnice, tudi Makarov, Buča, Irpin in Dmitrovka. Že v začetku aprila so lokalni ukrajinski mediji poročali, da so v bližini Buzove našli več mrtvih, takrat so poročali o okoli 30 truplih.

Zdaj, ko je večina mest in vasi v okolici Kijeva osvobojenih, so odkrili tudi množična grobišča. Tako so iz mesta Makarov, kakih 50 kilometrov zahodno od Kijeva, sporočili, da so po umiku ruskih sil našli 132 ustreljenih civilistov, večinoma v skupnih grobiščih. Župan Vadim Tokar je za ukrajinsko televizijo dejal, da so storilci ruski vojaki. Tudi te novice niso mogli neodvisno potrditi.

Poboji civilistov, zlasti v Buči, so sprožili val ogorčenih odzivov mednarodne skupnosti.

Buzova
Zohra Bensemra/REUTERS

Ukrajina se po umiku ruskih sil iz okolice Kijeva pripravlja na rusko ofenzivo na vzhodu države. Predsednik Volodimir Zelenski je v soboto dejal, da se Ukrajina pripravlja na težek boj z ruskimi silami, ki se kopičijo na vzhodu države. Oblasti so prebivalce na vzhodu države pozvale, naj se evakuirajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.