O nemški vozovnici za javni promet govori ves svet: vzrok pa nizka cena

Svet 23. Maj 202215:49 > 17:11 1 komentar
Profimedia

Nemška vlada je prikimala izdaji posebne mesečne vozovnice za javne prevoze, ki stane le devet evrov. V veljavi bodo od junija, in sicer za obdobje treh mesecev – ravno v času poletnih dopustov. Po poročanju medijev bodo vozovnice veljavne na lokalnih in regionalnih linijah vlakov, avtobusov in tramvajev. Ne bodo pa veljale na hitrih vlakih, kot so IC, EC in ICE. Gre za 9,5 milijarde evrov vreden ukrep nemške vlade, ki je odgovor na naraščajoče cene energentov zaradi vojne v Ukrajini.

Potem ko je nemški parlament v petek potrdil izdajo trimesečnih “poletnih” vozovnic za le devet evrov na mesec, je vlada danes odločitvi prikimala. Vozovnica bo veljavna po vsej državi, z njo pa se bo mogoče voziti na vseh javnih prevozih – vlakih, avtobusih in tramvajih. Nemška vlada bo za omenjeni ukrep prispevala 9,5 milijarde evrov.

O ukrepu so se že razpisali vsi največji svetovni mediji. 9 za 90, kot se imenuje ta posebna poletna akcija, je sicer odgovor na vojno v Ukrajini, zaradi katere so cene energentov močno narasle in je del večjega paketa finančnih ukrepov za zniževanje porabe bencina ter promocijo klimatsko nevtralnih javnih prevozov.

Vozovnice lahko kupite na spletni strani nemških železnic Deutsche Bahn. Stran za nakup je dostopna na tej povezavi.

V Sloveniji je javni promet precej dražji. Samo cena mesečne vozovnice za Ljubljanski potniški promet znaša 37 evrov, cene mesečnih vozovnic za vlak, s katerimi se lahko vozite po vsej Sloveniji, pa se začnejo pri 223 evrih (mogoče je sicer kupiti tudi mesečne vozovnice samo za določeno relacijo). Je pa v Sloveniji za upokojence in vse starejše od 65 let javni prevoz brezplačen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje