Ob novih napetostih zveza Nato okrepila patrulje na Kosovu

Svet 28. Sep 202110:48 > 15:01 0 komentarjev
Kosovo
Laura Hasani/REUTERS

Enote zveze Nato na Kosovu so spričo zaostrovanja razmer okrepile patrulje, so sporočili iz Natove misije Kfor. Dodali so, da pozorno spremljajo dogajanje. V Beogradu medtem nadaljevanje političnega dialoga med Srbijo in Kosovom v Bruslju pogojujejo z umikom posebnih enot kosovske policije s severa Kosova.

“Kfor je povečal število in trajanje rutinskih patrulj po vsem Kosovu, tudi na severu,” so v ponedeljek zvečer zapisali v Natovi misiji, navaja tiskovna agencija AFP.

Dodali so, da pozorno spremljajo razmere na Kosovu in ostajajo osredotočeni, da bi zagotovili varnost in svobodo gibanja vsem prebivalcem. Natovo obvestilo sledi ponovno zaostrenim napetostim med Srbijo in Kosovom. Povod zanje je bila uvedba pravil glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami.

Kosovo
Laura Hasani/REUTERS

Posebne enote kosovske policije so na severu Kosova v bližini dveh mejnih prehodov s Srbijo od preteklega ponedeljka. Srbija pa je v nedeljo dvignila raven pripravljenosti svoje vojske ob meji s Kosovom.

Natovo misijo Kfor sestavlja 3.802 vojakov iz 28 držav. Poveljuje jim italijanski general major Franco Federici. Misija pomaga pri ohranjanju varnosti in zagotavljanju svobode gibanja vseh skupnosti na Kosovu, kot je to predvidela Resolucija št. 1244 Varnostnega sveta ZN (1999).

Na severu Kosova zaenkrat mirno

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer sporočil, da je generalnemu sekretarju zveze Nato Jensu Stoltenbergu dejal, da bo Srbija ukrepala, če se zavezništvo ne bo odzvalo v primeru pogroma nad Srbi na Kosovu. “Čakali vas bomo 24 ur, da se odzovete kot Nato, če pride do pogroma nad Srbi,” je dejal. V nasprotnem primeru je napovedal ukrepanje Beograda.

Jarinje
N1

V ponedeljek je Srbija v bližino prehoda Jarinje namestila štiri oklepna vozila, poroča AFP. Nezadovoljno srbsko prebivalstvo pa še naprej blokira prehoda na severu Kosova Brnjak in Jarinje, navaja N1 Srbija in dodaja, da je ozračje mirno.

Mednarodna skupnost na čelu z Evropsko unijo strani poziva k dialogu za umiritev napetosti. Zunanjepolitični govorec Unije Peter Stano je izrazil upanje, da se bodo sestali pogajalci Srbije in Kosova. Po njegovih besedah potekajo številne diplomatske aktivnosti.

Medtem je državni sekretar na zunanjem ministrstvu Nemanja Starović izjavil, da je nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino v Bruslju odvisno od razvoja razmer. “Dokler se ne vrnemo na stanje, ki smo ga imeli prej, in Kosovo ne umakne posebnih enot (kosovske policije Rosso), ne bo govora o nadaljevanju dialoga v njegovi politični razsežnosti,” je povedal za RTS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!