Ob obletnici osvoboditve taborišča na Rabu: Ne pozabimo trpljenja prednikov

Slovenija 09. Sep 202320:04 4 komentarji
Nataša Pirc Musar in Zoran Milanović na Rabu
Boštjan Podlogar/STA.

Na hrvaškem otoku Rab so obeležili 80. obletnico osvoboditve taboriščnikov iz italijanskega koncentracijskega taborišča, v katerem je umrlo najmanj 1.490 Slovencev, več tisoč pa jih je bilo zaprtih. Slovesnosti se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila, da ne smemo pozabiti na trpljenje naših prednikov, pozitivne vrednote pa moramo prenašati na mlade.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se je na hrvaškem otoku Rabu udeležila spominske slovesnosti ob 80. obletnici osvoboditve taboriščnikov iz italijanskega koncentracijskega taborišča Kampor in otoka Rab. V govoru je poudarila pomen ohranjanja zgodovinskih dejstev in pričevanj o grozodejstvih fašizma in nacizma.

Predsednica republike je v govoru spomnila, da nam mora biti koncentracijsko taborišče na Rabu v večni opomin o nesprejemljivosti vojnih grozot in fašističnega nasilja. Po njenih besedah je potrebno sprotno opozarjanje na “grozljive zdrse v smer nespoštovanja sočloveka”, ki jih tudi dandanes nedostojno kažejo redki, a glasni posamezniki in skrajne politične stranke povsod po svetu, tudi v Evropi.

Fašistična ideologija je po njenih besedah skušala, s ciljem raznarodovalne politike in razčlovečenja, poteptati sanje, ponos in ljubezen do doma in naroda vseh internirancev, med katerimi so bili večinoma Slovenci, Hrvati in Judje. Vendar pa nevzdržne razmere niso strle duha teh ljudi.

Zato je njihov boj tako zelo pomemben pokazatelj širšega boja proti zlu ter pokazatelj enotnosti in sožitja med narodi, je dejala Pirc Musar, ki je bila s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem slavnostna govornica.

Nataša Pirc Musar polaga venec na Rabu
Boštjan Podlogar/STA

Žal pa lahko v Evropi 80 let kasneje ponovno vidimo, da miroljubnost, sožitje, dostojanstvo, vladavina prava in človekove pravice niso samoumevni, je opozorila. Zato je po njenem še toliko bolj pomembno, da na mednarodni ravni ohranjamo sodelovanje med narodi, da se v mednarodnih forumih in organizacijah izmenjujejo mnenja ter usklajujejo pogledi držav, ob upoštevanju mednarodnega prava in načel mirnega reševanja sporov.

Po prepričanju Pirc Musar je za našo prihodnost zelo pomembno, da ne pozabimo na trpljenje naših prednikov ter na zgodovinska dejstva in pričevanja o okrutnih dejanjih fašizma in nacizma. “Naša dolžnost je, da pozitivne vrednote prenašamo na mlade,” je poudarila.

Slovesnosti na spominskem pokopališču žrtev taborišča v Kamporju sta se udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman. Kljub pozivu predsednikov združenj borcev in antifašistov v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem pa na Rabu ni bilo italijanskega predsednika Sergia Mattarelle.

Italijansko koncentracijsko taborišče na Kamporskem polju je sodilo med najhujša italijanska koncentracijska taborišča. V njem je bilo v letih 1942 in 1943 zaprtih okoli 15.000 Slovencev in Hrvatov ter 3.360 Judov. Najmanj 1.490 Slovenk in Slovencev je v nečloveških razmerah v taborišču tudi umrlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje