Luč sveta ugledal sodni dokument o preiskavi na Trumpovem posestvu

Svet 26. Avg 202208:01 > 20:42 0 komentarjev
Donald Trump
REUTERS/David 'Dee' Delgado

Pravosodno ministrstvo ZDA je danes objavilo sodni dokument, v katerem so podrobno opisani razlogi za preiskavo doma bivšega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Večino vsebine so zakrili, a je dokument vseeno pojasnil uraden razlog za preiskavo, osvetlil zasežene tajne dokumente in opozoril, da bi jih na Trumpovem posestvu lahko bilo še več.

Ministrstvo je svojo preiskavo opisalo kot “kriminalistično preiskavo v zvezi z nepravilnim odstranjevanjem in shranjevanjem tajnih podatkov v nedovoljenih prostorih ter nezakonitim skrivanjem ali odstranjevanjem vladne dokumentacije”.

Med najzanimivejšimi razkritji so bili dokumenti, ki jih je Donald Trump po koncu predsedovanja odnesel iz Bele hiše in so bili nato maja predani nacionalnemu arhivu. Od petnajstih takrat predanih škatel naj bi jih štirinajst vsebovalo zaupne podatke. Med zaseženimi dokumenti je bilo skupno 67 dokumentov z oznako “confidential”, 92 dokumentov z oznako “secret” in 25 dokumentov z oznako “top secret”.

Dom Mar-a-Lago
REUTERS/Marco Bello

V dokumentu je bilo navedeno, da so škatle poleg dokumentov vsebovale “veliko tajnih zapisov” in nešteto časopisov, revij, fotografij, različnih zapiskov, predsedniške korespondence in osebnih informacij, poročajo tuje tiskovne agencije. “Najbolj zaskrbljujoče je bilo to, da so bili strogo tajni zapisi neurejeni, pomešani z drugimi zapisi in drugače neustrezno označeni,” je zapisano v dokumentu, kjer preiskovalci dodajajo, da se zdi, da več dokumentov vsebuje ročno napisane opombe nekdanjega predsednika.

V sodnem dokumentu je bilo navedeno še, da obstajajo utemeljeni dokazi, da je bilo v prostorih Trumpovega floridskega posestva Mar-a-Lago še več tajnih dokumentov in da so bili tudi ti shranjeni na nezavarovanem mestu.

Iz objavljenega dokumenta so bili sicer odstranjeni podatki o zveznih agentih, vključenih v preiskavo, in o pričah, ki bi lahko bile po navedbah ministrstva v primeru razkritja njihove identitete deležne povračilnih ukrepov, ustrahovanja, nadlegovanja in celo groženj, kar bi lahko odvrnilo posameznike od tega, da bi se v prihodnosti javili in delili informacije, pomembne za preiskavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!