Oborožena skupina v Ugandi ubila več kot 40 ljudi, večinoma dijakov

Svet 17. Jun 202315:33 0 komentarjev
Uganda
Foto: PROFIMEDIA

Islamistična skupina je v napadu v Ugandi ubila več kot štirideset ljudi, večinoma dijakov. Hudo ranjenih je še osem ljudi, ki so v kritičnem stanju, še 15 dijakov, večinoma deklet, pa naj bi napadalci ugrabili, poroča britanski BBC.

V napadu islamistične skupine ADF na srednjo šolo v obmejnem mestu Mpondwe na jugozahodu Ugande je bilo ponoči ubitih najmanj 40 ljudi, večinoma dijakov, še osem pa je hudo ranjenih in v kritičnem stanju. 15 dijakov, večinoma deklet, so napadalci ugrabili, je sporočil predstavnik regionalnih oblasti. Policija je dogodek označila za teroristično dejanje.

Sprva so na prizorišču napada našli 25 trupel, pozneje pa so število mrtvih povišali na okoli 40. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi jih bilo 42.

Med mrtvimi so večinoma dijaki, vendar pa naj bi bili med njimi tudi člani širše skupnosti.  Nekatere fante so zažgali ali razkosali do smrti, je medijem povedal generalmajor ugandske vojske Dick Olum. Ugandske sile poskušajo napadalce izslediti, vojska pa je na pomoč poslala tudi letala.

Storilci so ob tem tudi zažgali internat in pokradli hrano. Na šoli naj bi se sicer skupno šolalo več kot 60 dijakov.

Policija je krivdo za napad pripisala islamistični milici ADF iz sosednje Demokratične republike Kongo (DRK), ki leži blizu prizorišča napada, mesta Mpondwe. V smer DRK, na neprehodno območje nacionalnega parka Virunga, naj bi napadalci po napadu tudi zbežali.

ADF, ki naj bi bila povezana s skupino Islamska država (IS), je bila pred desetletji ustanovljena v Ugandi, kjer se je borila proti oblastem, pozneje pa se je ustalila na vzhodu DRK, ki jo že desetletja pretresa krvavo nasilje. Od takrat naj bi bila skupina odgovorna za smrt več tisoč civilistov. Proti skupini se borita tako Uganda kot Demokratična republika Kongo. Leta 2021 sta državi sprožili skupno ofenzivo, ki za zdaj ni obrodila sadov.

Današnji napad ADF na šolo v Ugandi sicer ni prvi te vrste. Leta 1998 je v napadu na internat tehnične visoke šole na obmejnem območju zgorelo 80 študentov, več kot 100 so jih ugrabili.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!