Oborožene tolpe ubile tožilca, ki je preiskoval vdor v televizijski studio

Svet 18. Jan 202411:49 0 komentarjev
Vojak na ulici v Ekvadoru
Foto: REUTERS/Ivan Alvarado

Ekvador se je znašel v vojni z oboroženimi tolpami in mamilarskimi karteli, v kateri se vrstijo napadi in ugrabitve. V sredo naj bi oborožene tolpe ubile tožilca Cesarja Suareza, ki je vodil preiskavo vdora njihovih privržencev v televizijski studio.

Oborožene tolpe v Ekvadorju so po navedbah tamkajšnjih oblasti v sredo ubile tožilca Cesarja Suareza, ki je vodil preiskavo vdora njihovih pripadnikov v studio televizije TC v mestu Guayaquil pred tednom dni. Gre za nov incident v luči zaostrovanja vojne med državo in mamilarskimi karteli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Zaradi umora našega kolega Cesarja Suareza bom odločno povedala: organizirane kriminalne združbe, kriminalci in teroristi ne bodo ustavili naše zavezanosti ekvadorski družbi,” je v objavi na omrežju X zapisala generalna državna tožilka Diana Salazar.

Primer tožilca Suareza, ki je bil v sredo ubit v strelskem napadu v Guayaquilu, ni prvi primer groženj ali napadov na ekvadorske tožilce. Junija lani je bil blizu Guayaquila v strelskem napadu ubit tožilec Leonardo Palacios, leta 2022 pa so pripadniki tolp ustrelili dva tožilca in sodnika.

Tudi Salazar je nedavno poročala o prejetih grožnjah s smrtjo. Že nekaj tednov pred nedavnim izbruhom nasilja je opozorila, da bi lahko prišlo do zaostrovanja razmer, potem ko je sprožila več racij in aretacij visokih uradnikov, obtoženih sumljivih poslov z vplivnimi kriminalnimi združbami.

Vojna z oboroženimi tolpami in mamilarskimi karteli

Ekvador se je v zadnjem času znašel v primežu nasilja in kaosa. Predsednik Daniel Noboa je v začetku meseca razglasil 60-dnevno izredno stanje in kmalu zatem dejal, da je država v vojni z oboroženimi tolpami in mamilarskimi karteli, ki so sprožili val napadov in ugrabitev.

Več kot 20 kriminalnih združb v državi s približno 17 milijoni prebivalcev naj bi imelo skupaj več kot 20.000 članov. Število umorov v Ekvadorju se je med letoma 2018 in 2022 početverilo. Lansko leto je bilo s 7800 umori najhujše doslej, ob tem pa je bilo zaseženih tudi rekordnih 220 ton mamil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!