Obsežna racija: center za sprejem prebežnikov v BiH preiskuje 300 policistov

Črna kronika 23. Okt 202311:17 > 13:01 0 komentarjev
Blažuj
Blažuj (Foto: N1)

Na območju centra za sprejem prebežnikov blizu Sarajeva je potekala obsežna policijska akcija, v kateri je sodelovalo okoli 300 preiskovalcev.

Na širšem območju sprejemnega centra Blažuj blizu Sarajeva, v katerem so nastanjeni prebežniki, so bosanske agencije izvajale obsežno racijo, poroča N1 Sarajevo. Med drugim so preiskovalci iskali nezakonito orožje in druge nevarne predmete ter ljudi, ki so vpleteni v tihotapljenje prebežnikov.

Akcija na območju sprejemnega centra je najobsežnejša policijska akcija na območju kateregakoli tovrstnega centra v državi od začetka tako imenovane krize migracij, še navaja bosanski N1.

Kot je za portal potrdil minister za varnost BiH Nenad Nešić, so doslej pridržali dve osebi; 19 tujih državljanov pa bodo prepeljali v migrantski center zaprtega tipa, nato pa jih bodo deportirali.

V akciji je sodelovalo skupno okoli 300 uslužbencev državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa), mejne policije, direkcije za koordinacijo policijskih organov BiH, ministrstva za notranje zadeve sarajevskega kantona ter službe za tujce in obveščevalne agencije (Osa). Akcija je potekala pod nadzorom tožilstva.

Namen obsežne operacije je bil identificirati ljudi, ki nimajo dovoljenja za bivanje na območju centra, prav tako pa so policisti iskali morebitno nezakonito orožje, droge in druge prepovedane predmete, s katerimi bi posamezniki lahko povzročali nevarnost uporabnikom in zaposlenim v centru, navajajo bosanski mediji. Poleg tega je policija iskala morebitne vpletene v nezakonito tihotapljenje prebežnikov.

V času trajanja akcije je bilo na območju sprejemnega centra začasno omejeno gibanje.

BiH je bil zaradi povečanega števila prebežnikov v zadnjih mesecih često tarča kritik svoje zahodne sosede Hrvaške. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je vzrok za povečan migracijski pritisk v soboto pripisal predvsem vizumski politiki BiH, in izrazil prepričanje, da bi morala BiH uvesti strožja merila za vstop na svoje ozemlje.

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je v četrtek, dva dni pred ponovno uvedbo nadzora na meji med Slovenijo in Hrvaško, poudaril pomembnost tega, da BiH sklene sporazum o sodelovanju z evropsko agencijo za mejno in obalno stražo Frontex, ki bi ji pomagala pri zaščiti meja. Pri tem je ponovil, da na Hrvaškem meje varuje 6.700 policistov, in poudaril, da so v zadnjem obdobju pridržali več kot tisoč tihotapcev tako imenovanih nezakonitih prebežnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!