Obtožnica zoper Airbnb prevaranta: z dvojnimi rezervacijami zaslužil milijone

Nepremičnine 03. Jan 202421:29 > 04. Jan 2024 07:37
AIRBNB
Foto: PROFIMEDIA

Kalifornijsko sodišče je proti Shrayu Goelu vložilo obtožnico za večmilijonsko prevaro, ki naj bi jo skupaj s pomočniki izvedel na platformah za kratkoročno oddajanje nastanitev. Obtožen je, da je sistematično omogočal dvojno rezervacijo ponujenih nastanitev in si s tem v dveh letih pridobil 8,5 milijona dolarjev (slabih 8 milijonov evrov) premoženjske koristi.

Kalifornijsko sodišče je konec decembra vložilo obtožnico proti Američanu Shrayu Goelu, ki je s prevarami prek platform za kratkoročno oddajanje nepremičnin pridobil več milijonov dolarjev. Glavnino prevar naj bi samooklicani “nepremičninski vizionar” s skupino svojih pomočnikov izvedel med letoma 2018 in 2019, ko je prek spletnih platform ponujal veliko število (tudi lažnih) nastanitev v več ameriških zveznih državah.

Kot je navedeno v obtožnici, je Goel sistematično omogočal dvojne rezervacije, nato je tik pred prihodom gostov želel z različnimi izgovori doseči, da bi gostje rezervacijo odpovedali v zadnjem trenutku ali da bi se strinjali z menjavo za manj privlačno nastanitev. S takšno shemo oddajanja nepremičnin prek različnih platform, predvsem Airbnbja, naj bi si v samo dveh letih pridobil kar 8,5 milijona dolarjev (slabih 8 milijonov evrov) premoženjske koristi, pišejo na portalu Vice, na katerem so leta 2019 razkrili prevaro.

Gostom ponudil slabšo nastanitev in računal, da v njej ostanejo vsaj eno noč

Prevaro je Goel izvedel tako, da je isto nepremičnino po različnih cenah ponudil v ločenih oglasih, nato pa rezervacije po nižji ceni preklical s kakšnim priročnim izgovorom, gostom pa nato v zameno ponudil veliko cenejšo in neugledno nastanitev s staro in dotrajano opremo.

Računal je, da bo gost ponudbo sprejel in v nastanitvi preživel vsaj prvo noč. Pravila Airbnbja namreč določajo, da gostitelju ni treba povrniti stroškov rezervacije, če gost v nastanitvi ostane vsaj eno noč.

Vendar tudi če se gost s ponudbo ni strinjal in ga v nastanitev ni bilo, se je Goel upraviteljem platforme Airbnb zlagal, da je gost v nastanitvi že preživel vsaj eno noč, ali na druge načine zavračal vračilo denarja. Nemalokrat naj bi tudi grozil in zmerjal uslužbence Airbnbjeve službe za pomoč strankam, da bi ti gostom zavrnili povračilo denarja, tudi ko so bili do tega upravičeni.

Redno brisal oglase s slabimi komentarji

Obtožnica Goelu očita tudi, da je skupaj s pomočniki, katerih imena v obtožnici naj ne bi bila navedena, z namenom izvajanja omenjenih prevar ustvarjal številne lažne profile gostiteljev na treh različnih platformah za oddajo nepremičnin – Airbnb, Vrbo in Homeway. V lažnih profilih so se skoraj vedno prikazovali kot par, na primer “Alex & Brittany,” “Becky & Andrew” ali “Kelsey & Jean”, ter uporabljali generične fotografije s spleta, še pišejo na portalu Vice.

Goel naj bi tudi redno brisal in ponovno objavljal oglase za nastanitve ter se s tem izognil, da bi potencialni novi gostje videli slabe ocene in komentarje pod oglasom. Uporabil naj bi tudi številne lažne račune gostov, s katerimi je svojim nepremičninam zagotovil pozitivne ocene in komentarje.

Del obtožnice tudi korespondenca z gosti

V obtožnici je navedenih 19 stanovanjskih enot v različnih ameriških mestih, v katerih je Goel izvajal domnevno shemo. Sicer naj bi ponujal kar okoli 100 nastanitev po celotnih ZDA, med katerimi pa so bile oglaševane tudi neobstoječe in takšne, s katerimi prevarantska skupina ni bila povezana ali jih imela pravico upravljati.

Obtožnica med drugim vključuje komunikacijo Goela z gosti prek platforme Airbnb. V sporočilih je razvidno, kako so Goel oziroma njegovi sostorilci – ti so se predstavljali kot sogostitelji, prepričevali goste, da je v nastanitvi okvarjen vodovod, in se opravičili, češ da morajo preklicati rezervacijo, ker nobeden od številnih vodovodnih inštalaterjev ni bil na voljo za popravilo, še piše Vice.

Na obtožnico so se za portal 404 Media odzvali tudi v Airbnbju. Dejali so, da njihova platforma temelji na zaupanju, zato tovrstni gostitelji pri njih niso zaželeni. Dodali so, da podpirajo preiskavo ameriških organov in da bodo v njej v popolnosti sodelovali. Airbnb je sicer leta 2019, ko so se v medijih pojavile prve informacije o Goelovih prevarah, napovedal dodatne ukrepe za zagotavljanje verodostojnosti ponujenih nastanitev.

Če bo Goelu prevara dokazana, mu grozi odvzem celotnega premoženja.