Obveščevalci niso spremljali osumljenega umora britanskega poslanca

Svet 17. Okt. 202112:33
Delite:
David Amess
Foto: Chris Radburn/REUTERS

Osumljenec za umor britanskega poslanca Davida Amessa je pred leti sodeloval v programu za preprečevanje ekstremizma, poročajo britanski mediji. Laburisti in liberalci so se medtem odpovedali kandidaturi na nadomestnih volitvah, ki jih bodo izvedli zaradi smrti poslanca konservativne stranke.

Osumljenec petkovega napada z nožem na jugovzhodu Anglije, v katerem je umrl konservativni britanski poslanec David Amess, je 25-letni britanski državljan somalijskih korenin Ali Harbi Ali. Pred leti so ga oblasti napotile v prostovoljni progam, namenjen ljudem, pri katerih bi lahko obstajalo tveganje za radikalizacijo, a v programu menda ni dolgo sodeloval. Obveščevalna služba MI5 ga sicer ni nikoli spremljala.

Sprva so Alija aretirali zaradi suma umora, a so kasneje razlog za aretacijo spremenili v sum terorizma. Preiskovalci imajo tako do petka čas, da ga zaslišijo. Policija je sporočila, da preiskujejo “morebiten motiv, povezan z islamističnim ekstremizmom”. Preiskavo vodi protiteroristični oddelek Scotland Yarda, ki je v soboto izvedel tri hišne preiskave na območju Londona.

Osumljenčev oče Harbi Ali Kullane je potrdil, da je sin v priporu. “Zelo me je prizadelo,” je povedal nekdanji svetovalec somalijskega premierja in dodal, da česa takšnega ni pričakoval, poročajo tuje tiskovne agencije.

Laburisti in liberalci se ne bodo potegovali za poslanski sedež

Laburisti in liberalci so medtem napovedali, da za nadomestne volitve po smrti poslanca konservativcev ne bodo predlagali svojih kandidatov. Podobno se je zgodilo po smrti laburistične poslanke Jo Cox leta 2016, ki jo je ubil skrajni desničar. Tudi tedaj druge stranke niso predlagale svojih kandidatov.

Napad je v državi in širše sprožil številne odzive. Pred poslopjem parlamenta v Londonu so zastave spuščene na pol droga, Amessu so se poklonili številni politiki, tudi britanski premier in poslančev strankarski kolega Boris Johnson. V soboto zvečer se je v kraju Leigh-on-Sea, kjer je bil umorjen, več sto ljudi udeležilo bedenja.

Komentari

Vaš komentar