Očarljiva hrvaška vasica, v kateri se je ustavil čas

Potovanja 10. Avg 202305:30
Brseč. (Foto: TripKeya/TWITTER)

Ko se boste naslednjič mudili v okolici Opatije, zavijte do očarljive vasice Brseč, za katero se zdi, da je povsem odmaknjena od preostalega sveta. Istrska vasica, ki je bila včasih poznana predvsem po izvrstnem teranu in oljkah, je danes med turisti priljubljena tudi zaradi očarljive plaže Klančac, kjer boste lahko pod veličastno pečino zaplavali v kristalno čisti vodi.

Brseč je vasica, ki leži na 157 metrih nadmorske višine na vzhodni obali Istre, približno 20 kilometrov jugozahodno od Opatije, ob cesti Reka–Opatija–Labin–Pulj. Z vrha soteske se pogled upira proti Velim vratom, ki Reški zaliv povezujejo s Kvarnerjem, poroča portal Punkufer.

Ozke kamnite ulice, značilna primorska arhitektura in prečudoviti razgledi, ki se odpirajo skozi kamnite okvirje stavb. To je tisto, kar dela to istrsko mestece tako posebno. Misli vam bodo ob pogledu z vrha pečine odplavale v neskončnost temno modrega kvarnerskega morja, ki se razprostira pod vami.

Na ulicah vas bodo v pojočem dialektu pozdravili simpatični domačini. Za pisanimi vrati stanovanjskih hiš prebiva približno sto prebivalcev. Pogled na tovorne ladje daleč stran pod mestom in trajekt, ki vozi iz Brestove proti Porozini, vas bo navdal z občutkom, da ste v drugem svetu. V svetu, kjer še vedno domuje srednjeveški duh. V svetu, visoko nad morjem, kjer se nobenemu nikamor ne mudi.

Uličice, stopnice, ostanki mestnega obzidja, stari mestni vodnjak … Prav vsak detajl vas bo v romantičnem duhu popeljal stoletja v preteklost.

Sveti Juraj na Brseču.
Sveti Juraj na Brseču. (Foto: Vid Pogačnik/WIKIPEDIJA)

Rojstni kraj enega največjih hrvaških književnikov

Brseč je tudi rojstni kraj Eugena Kumičića, hrvaškega pisatelja in politika, ki velja za prvega naturalista v hrvaški književnosti, v svojih delih pa je pogosto opeval prav razglede svojega rodnega kraja.

Njegov doprsni kip stoji v mestni loži na vhodu v staro mestno jedro, ki je bilo razglašeno za kulturno dediščino. V bližini stoji tudi njegova rojstna hiša, ki so jo prenovili v knjižnico in galerijo z imenom ”Eugen K”.

Večina hiš, ki so zgrajene v tipično primorskem arhitekturnem stilu, je bila zgrajena ali obnovljena v 17. stoletju. Obzidje, utrdbe, cerkveni zvonik župnijske cerkve svetega Jurija, grad in staro mestno jedro, okoli katerega se je mesto razvilo, pa izvirajo iz zgodnjega srednjega veka. Severno od starega mestnega jedra, na robu pečine, stoji cerkev svete Magdalene iz 15. stoletja, še en biser, ki mestu daje očarljivo podobo. Do cerkve vas pripelje makadamska cesta, na kateri se boste lahko naužili nepozabnih pogledov na vas Učko, Kvarner in sinje modro morje.

Mestna cisterna na Brseču.
Mestna cisterna na Brseču. (Foto: Vid Pogačnik/WIKIPEDIJA)

Oaza sredi divjine

Čeprav se lahko Brseč pohvali z dolgoletno tradicijo izvrstnega terana, oljk in kostanja, pa je med turisti danes priljubljen predvsem po čudoviti plaži Klančac na vznožju pečine.

Plaža velja za eno najlepših na Jadranu. Kristalno čista voda, v kateri se poigravajo različni odtenki modre, je kot oaza sredi skalnate in gozdne divjine.

Na plaži stoji tudi edina kavarna v Brseču. Pot do plaže vodi po ozki in strmi asfaltirani cesti, dolgi tri kilometre, ki včasih voznikom povzroča težave pri srečevanju z drugimi avtomobili. Nekateri vožnjo do plaže primerjajo z ekstremnim športom, spet drugi mirijo, da ni tako zahtevna. Nekaj pa je gotovo, vaš trud bo ob pogledu na plažo Klančac zagotovo poplačan.

Nepozaben skok v kristalno čisto vodo

Na plaži stoji tudi bunker iz druge svetovne vojne, ki je danes predvsem udoben prostor, kjer se obiskovalci nastavljajo sončnim žarkom. Ljubitelje skokov v vodo bodo navdušile naravne police v skali, ki so krasna odskočna deska. Plavanje pod pečino, ki sega visoko v nebo, pa bo prevzela tudi vse ostale.

Na portalu Punkufer še priporočajo, da s plaže sledite stezici, ki vodi do starega ribiškega pristanišča. Tam boste naleteli na živo podobo pozabljenega življenja. Na koncu pa se lahko udobno namestite na naravni plaži, v jami, in se še bolj skrijete od zunanjega sveta.

Brseč
Brseč. (Foto: Aconcagua/WIKIPEDIJA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.