Očetu 13-letnega strelca v beograjski osnovni šoli podaljšali pripor

Svet 30. Jun 202313:27 0 komentarjev
Srbija, streljanje na osnovni šoli
Miloš Tesić/ATA Images/PIXSELL/BOBO

Očetu 13-letnika, ki je maja ubil devet učencev in varnostnika v beograjski osnovni šoli, so podaljšali pripor za 30 dni.

Očetu 13-letnika, ki je z njegovo pištolo 3. maja na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika, je višje sodišče v Beogradu danes pripor podaljšalo za 30 dni.

Oče je v priporu od 11. maja, sedaj pa so mu ga podaljšali zaradi možnosti, da bi ponovil kaznivo dejanje, za katero je osumljen in za katero je zagrožena kazen več kot deset let zapora.

Osumljen je hude kršitve splošne varnosti, ker je sina kljub mladosti učil streljanja in ga peljal na strelišče. Poleg tega pištole, s katero je deček streljal, ni ustrezno zavaroval, tako da jo je deček vzel in z njo izvedel strelski napad v svoji osnovni šoli, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zaradi morebitnih odškodninskih zahtev svojcev žrtev pa je danes višje sodišče materi dečka začasno prepovedalo prodajo nepremičnin v njeni lasti. Tako kot njenemu soprogu pred tem pa je tudi njej prepovedalo, da bi na nepremičnine vknjižila hipoteko.

Tožilstvo sicer še ugotavlja, ali je mama kriva zanemarjanja in zlorabe mladoletne osebe. Deček pa kljub težkemu zločinu zaradi starosti ni kazensko odgovoren.

Po tem in drugem streljanju, v katerem je 20-letnik 4. maja blizu Mladenovca ubil devet ljudi, v Beogradu tedensko potekajo protesti proti nasilju, ki so se medtem razširili tudi v druga mesta. Na protestih izražajo nezadovoljstvo z ukrepanjem oblasti.

Med drugim zahtevajo tudi odstop notranjega ministra Bratislava Gašića. O tej zahtevi na predlog opozicije srbska skupščina s prekinitvami razpravlja že od 15. junija, na zasedanjih pa premierka Ana Brnabić vztraja, da ne bo zahtevala odstopa Gašića, saj da ni odgovoren za streljanja. Poslanci sedaj razpravljajo o glasovanju o nezaupnici ministru.

Protesti so napovedani tudi ta konec tedna. V njihovem okviru bodo danes blokirali pomembno avtocesto E-75 v Beogradu in Novem Sadu od 17. do 20. ure, ko je pričakovati najgostejši promet. V soboto pa so napovedali proteste v 29 mestih po državi, tudi v Beogradu, kjer bodo protestniki odšli tudi pred komercialno televizijo Pink, za katero zahtevajo odvzem nacionalne frekvence. Napovedali so tudi blokado dveh mednarodnih železniških prog pri Smederevu in Nišu, poroča srbski portal televizije N1.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!