Na srbskih ulicah znova več desettisoč protestnikov (VIDEO)

Svet 17. Jun 202318:55 0 komentarjev

Množice na ulicah več srbskih mest tudi ta konec tedna protestirajo proti oblasti srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

V Beogradu se je odvil sedmi protest “Srbija proti nasilju”, ki se ga je, enako kot pretekle proteste, udeležila množica ljudi. Protest pa ne poteka le v srbski prestolnici, ampak tudi v Kragujevcu, Novem Sadu in Nišu.

Organizatorji so se sicer odločili, da bodo udeleženci protesta tokrat prehodili krajšo pot, saj so se nekateri pritoževali, da je bila trasa predolga, navaja N1 Beograd.

Množični protesti pod okriljem Srbija proti nasilju so se začeli po tem, ko je bilo v dveh strelskih napadih v začetku maja ubitih 18 ljudi. Protestniki oblasti srbskega predsednika Aleksandra Vučića med drugim obtožujejo, da (so)ustvarja ozračje sovraštva in nasilja. Spomnimo: pred poldrugim mesecem je 13-letni učenec na beograjski osnovni šoli ustrelil in ubil devet sošolcev in varnostnika. Dan kasneje pa je 21-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih. V Srbiji se je nato kmalu za tem začelo zbiranje orožja, ki so ga državljani posedovali brez ustreznih dovoljenj, oblastem pa ga do konca junija lahko predajo brez posledic.

Zahteve protestnikov in predstavnikov opozicije vladi srbskega predsednika Vučića sicer ostajajo enake. To so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki to počnejo. Protestniki zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Poleg tega zahtevajo tudi odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.

 Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!