Od danes velja odločitev poljskega ustavnega sodišča

Svet 12. Okt 202118:19 > 18:23 0 komentarjev
Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Odločitev poljskega ustavnega sodišča, da so nekatera določila in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo, je z današnjim dnem postala pravno veljavna.

V poljskem uradnem listu je bila danes objavljena četrtkova odločitev ustavnega sodišča, da so nekatera določila in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo. S tem je razsodba postala pravno veljavna.

Zaradi odločitve, ki pod vprašaj postavlja načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo, se je poglobil spor med Brusljem in Varšavo glede reforme poljskega pravosodnega sistema.

Sodišče je o zadevi odločalo na pobudo vlade. V največji poljski opozicijski stranki Državljanska platforma medtem opozarjajo, da želi vlada na ta način ogroziti obstanek Poljske v EU. V več poljskih mestih so bili v nedeljo protesti proti odločitvi sodišča.

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost že več let izvaja reforme v pravosodju, s katerimi po oceni kritikov postavlja pod vprašaj njegovo neodvisnost. Poljska vlada sicer trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in konec zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!