Od Kamčatke do Kaliningrada volišča v Rusiji odprla vrata

Svet 17. Sep 202114:51 > 15:10
Rusija
Maxim Shemetov/REUTERS

V Rusiji so se danes začele splošne volitve, ki bodo potekale tri dni. Pričakovati je vnovično prepričljivo zmago vladajoče Enotne Rusije: tudi zato, ker je delovanje opozicije v državi močno oteženo, če ne kar onemogočeno.

110 milijonov ruskih volivcev bo v naslednjih dneh volilo 450 poslancev ruske dume in predstavnike lokalnih oblasti. V devetih regijah bodo volili guvernerje in druge visoke predstavnike, potekale bodo tudi občinske volitve. Skupno bodo morali volivci ponekod izpolniti tudi do devet glasovnic.

V Rusiji, ki obsega 11 časovnih pasov, so se najprej odprla volišča na polotoku Kamčatka na skrajnem vzhodu države, zadnja pa so se odprla volišča v ruski eksklavi Kaliningrad ob Baltskem morju.

Rusija
Dmitry Madorsky/REUTERS

Na volitvah bo predvidoma slavila doslej vladajoča Enotna Rusija predsednika Vladimirja Putina. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi stranko podprlo od 42 do 46 odstotkov volivcev, kar je nekako na ravni izpred petih let.

Javnomnenjske ankete dobro uvrstitev napovedujejo tudi Komunistični partiji, skrajno desnim Liberalnim demokratom in socialistični Pravični Rusiji. Te tri stranke sicer Putinovo Enotno Rusijo praviloma podpirajo pri sprejemanju pomembnih politik, navaja medijska hiša Al Džazira.

Stranka Enotna Rusija je prvič volilne kampanje izvajala tudi na vzhodu Ukrajine, na ozemlju Donbasa, ki ga nadzirajo proruski separatisti. Tam je Rusija že izdala več kot 600.000 potnih listov.

Rusija
Maxim Shemetov/REUTERS

Prepoved opozicijske aplikacije vznemirila javnost

Prvi volilni dan v Rusiji poteka v znamenju škandala, povezanega z mobilno aplikacijo Pametno glasovanje. Aplikacijo, ki je volivce nagovarjala, naj glasujejo proti vladajoči stranki oziroma jim svetuje, komu naj namenijo svoj glas, je razvil krog opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Spomnimo, organizacijo Navalnega Protikorupcijska fundacija so ruske oblasti nedavno označile za ekstremistično.

Aplikacijo Pametno glasovanje sta danes po grožnji z globo s svojih trgovin aplikacij umaknila Google in Apple. Medtem ko so to obsodili podporniki ruske opozicije, so v Kremlju pričakovano pozdravili potezo tehnoloških podjetij. Po navedbah BBC so iz podjetja Apple sporočili, da aplikacijo umikajo, saj je v Rusiji “nezakonita”.

Volitve v Rusiji
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Tako imenovano pametno glasovanje ni nič drugega kot poskus provokacije, ki je škodljiv za volivce, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ter dodal, da v Kremlju takšne volilne taktike ne podpirajo, piše ruska tiskovna agencija Tass.

Volivci bodo na volitvah izbirali med kandidati 14 strank. A po mnenju kritikov ruskih oblasti je vse skupaj le predstava, namenjena utrditvi Putinove vladavine. Po drugi strani so volitve prav tako nekakšen lakmusov test podpore Putinu, ki bi po spremembah ustave lahko funkcijo predsednika v teoriji opravljal do leta 2036. Naslednje predsedniške volitve bodo čez tri leta, leta 2024.

Nad tokratnimi parlamentarnimi volitvami v Rusiji prvič po letu 1993 ne bodo bdeli opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Uradno zaradi pandemije covida-19 je Rusija znatno omejila število opazovalcev, iz Ovse pa so sporočili, da zaradi teh omejitev učinkovitega opazovanja ni mogoče izvesti.