Od obrobneža do vplivneža teorij zarot

Svet 26. Jun 202212:06 0 komentarjev
Alex Jones
PROFIMEDIA

Januarske noči leta 2002 je 37-letnik oblekel uniformo z domoljubnimi simboli, si zakril obraz z masko lobanje in uresničil dolgoletni načrt.

Oborožen s pištolo kalibra 0,45, samostrelom, improviziranim lansirnikom bomb, 60-centimetrskim mečem in hibridom dvocevne in avtomatske puške se je Richard McCaslin podal v gozd severno od San Francisca. Njegovo poslanstvo je bilo najti in razkriti skrivnostno elito, ki se je – kot je napačno verjel – ukvarjala z zlorabo otrok in človeškim žrtvovanjem.

Januarskega popoldneva, skoraj 20 let pozneje, je drug moški prišel iz Kalifornije v Washington, D. C., v prizadevanju, da bi premagal elito, ki je, kot je napačno verjel, ukradla predsedniške volitve Donaldu Trumpu. 38-letni Daniel Rodriguez se je pridružil množici, ki je oblegala ameriški Kapitol 6. januarja 2021. Med bitko za vdor v zgradbo je Rodriguez uporabil paralizator. Policist je zaradi tega doživel srčni napad in utrpel poškodbo možganov.

Tako McCaslin kot Rodriguez sta povedala, da ju je navdihnil strastni teoretik zarot po imenu Alex Jones.

McCaslin – ki se je prikradel na snemanje Jonesovega filma iz leta 2000 “Dark Secrets Inside Bohemian Grove” in ki so mu so šerifovi namestniki preprečili, da bi poškodoval osebje v kampu Bohemian Grove – je bil čudaški izobčenec. Rodriguez, ki je dejal, da ga je Jonesova spletna stran navdihnila, da je iskal resnico in odgovore, pa je imel napačna prepričanja o volitvah leta 2020, ki jih danes delijo milijoni Američanov.

Alex Jones
PROFIMEDIA

To je kontrast, ki odseva osupljivo preobrazbo Jonesa, čigar vpliv se je – s pomočjo tehnologije, naključij, kulta osebnosti in močjo volje – spremenil iz obrobja v mainstream.

Jones je samostojni podjetnik, ustvarjalec in gostitelj spletnega portala skrajne desnice Infowars, ki vsebuje članke in dnevne videoposnetke njegovih komentarjev.

Z verbalno močjo pogovornih oddaj in karizmo televizijskega evangelista je trdoživi Jones s svojim značilnim glasom izpopolnil poročanje, ki posnema šove WWE (oddaje o rokoborbah, ki niso legitimna tekmovanja, ampak predstave, ki temeljijo na zabavi, narejene po scenariju in delno koreografirane): videti je profesionalno, a še zdaleč ni resnično.

Če je cilj informativne oddaje prepričljivo obveščati gledalce, je cilj Infowars zanetiti vedno uspavane plamene populističnega strahu in zamer, da postanejo viralni – brez razmisleka, kdo bo poškodovan in ali bo to sprožilo nasilje. To je t. i. doom-porn (vsebine o koncu sveta ali razpadu finančnega trga, ki navdušujejo množice), cilj pa je pritegniti pozornost in prodati izdelke.

48-letni Jones, ki sedi za voditeljsko mizo, obdan z izrezki novic v profesionalnem studiu v Austinu v Teksasu, šest dni na teden vodi večurno oddajo, ki razkriva prihajajočo apokalipso in se bori proti zlobnim sovražnikom iz sence.

Oni — vedno znova ponavlja Jones — so načrtovali covid-19 in cepiva v prizadevanju za depopulacijo planeta. Pripravljajo teren za poplavo priseljencev, ki bodo kmalu podvojili prebivalstvo Združenih držav Amerike. Uničiti hočejo gospodarstvo, družino, preprečiti napredovanje v družbi in ohraniti množice krotke in odvisne – vse zato, da bi lahko imeli bogastvo zase.

Tisti oni – kot jih Jones rad predstavlja – so elita, ki da si želi prirejati stvari v korist novega svetovnega reda, ki je, kot verjamejo teoretiki zarote, združba mednarodnih uglednežev, katerih zlovešči načrt je uničiti Ameriko in jo nadomestiti s svetovno socialistično vlado.

“Zrušili bodo družbo in nas skoraj vse pobili, če jih ne bomo ustavili,” je dejal v svoji decembrski epizodi, le nekaj tednov po tem, ko ga je na zaslišanje pozvala komisija, ki preiskuje nemire na Kapitolu 6. januarja lani. “Svojo državo bomo dobili nazaj, aretirali jih bomo. Pustili jih bomo, da poskusijo. In potem jih bomo usmrtili.”

Infowars
PROFIMEDIA

Pred desetletjem je desničarski medijski establišment zavrnil Jonesa. Danes pa ga zelo ceni.

Primer je Tucker Carlson iz Fox News, ki vodi eno najbolje ocenjenih oddaj v zgodovini kabelskih novic. Carlson je Jonesa označil za “enega najbolj priljubljenih novinarjev desnice”, ki je “veliko boljši vodnik po resničnosti” kot novinarji mainstream medijev.

Vendar Jones ne pokaže le težav – ponuja tudi rešitve v obliki opreme za preživetje pod blagovno znamko Infowars, prehranskih dopolnil in drugih izdelkov, ki so na voljo na njegovi spletni strani in Amazonu, zaradi katerih je postal multimilijonar.

V preteklosti so bile Jonesove teorije zarote predmet zabav v študentskih sobah. Njegova preizkušena zvijača je bila razglasiti ali močno namigovati na to, da so bile odmevne tragedije – od terorističnih napadov 11. septembra do bombnega napada na Bostonski maraton, pokola v šoli v Sandyju Hooku do zadnjih grozljivih množičnih streljanj v Buffalu, New Yorku in Uvaldeju — zlobne vladne zarote, katerih cilj je poostriti nadzor nad Američani.

Toda že v preteklosti so Jonesove absurdne trditve našle plodna tla pri vodilnem republikanskem predsedniškem kandidatu – in kasneje tudi predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu.

Zdaj, po tožbah zaradi obrekovanja, izgona z družbenih medijev in pravne bitke s preiskovalno komisijo, ki preiskuje njegovo vlogo pri nemirih na Kapitolu, se Jones trudi zadržati svoj imperij teorij zarote s podvajanjem ekstremizma.

Intervjuji z Jonesovimi nekdanjimi zaposlenimi, sošolci iz srednje šole, učitelji in drugimi tesnimi sodelavci in policijski, sodni in kongresni zapisi, ki jih je odkril CNN, so osvetlili porast njegove priljubljenosti, kontrast med njegovo osebnostjo pred kamero in brez nje, njegovo osredotočenost na dobičkarstvo, način, kako gleda na svoje oboževalce, in povečan politični vpliv.

V preteklosti so ga mediji ignorirali in odslovili kot klovna.

“Če pogledate, kje vse se Jones pojavlja v naši kulturi in politiki, lahko razumete, da ima izjemen vpliv. In to je deloma zato, ker ga radarji tako dolgo niso zaznali,” pravi Mark Bankston, odvetnik, ki zastopa družine žrtev Sandy Hooka, ki Jonesa tožijo zaradi obrekovanja.

Avtor: Rob Kuznia/CNN

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!