Odgovor baltskih držav: po obtožbah Kremlja ruski diplomati pozvani na zagovor

Svet 14. Feb 202419:58 4 komentarji
Kaja Kallas
Kaja Kallas (Foto: PROFIMEDIA)

Baltske države so po obtožbah Moskve pozvale ruske diplomate na zagovor. Kremelj je namreč v minulih dneh estonsko premierko obtožil sovražnih dejanj in jo skupaj z visokima predstavnika Estonije in Litve uvrstil na seznam iskanih oseb.

Oblasti v Estoniji, Latviji in Litvi so danes na zagovor pozvale ruske veleposlanike in nekatere druge diplomate v njihovih prestolnicah, potem ko je Kremelj v torek estonsko premierko Kajo Kallas obtožil sovražnih dejanj in jo skupaj s še dvema visokima predstavnika Estonije in Litve uvrstil na seznam iskanih oseb.

Estonsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so zaradi torkove poteze Kremlja na zagovor poklicali ruskega veleposlanika v državi, izrazili ogorčenje in zahtevali pisno pojasnilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Estonska premierka Kallas je sicer že v torek v odzivu obsodila potezo Moskve in jo označila za taktiko ustrahovanja, danes pa so na zunanjem ministrstvu v Tallinnu ruskemu diplomatu sporočili, da dejanja Rusije ne bodo vplivala na estonsko zunanjo politiko in njeno podporo Ukrajini.

Poleg Kallas so ruske oblasti za iskane osebe glede na poročanje dpa razglasile še državnega sekretarja Estonije Taimarja Peterkoropa, litovskega ministra za kulturo Simonasa Kairysa in več kot 80 uradnikov iz Latvije.

Posledično so danes tudi v Rigi na zagovor poklicali ruskega odpravnika poslov v državi in izrazili ostro nasprotovanje dejanjem Rusije, ki po navedbah latvijskega zunanjega ministrstva skuša razširiti svoje pristojnosti prek državnih meja, navaja dpa.

Litva pa je ruskim diplomatom v državi sporočila, naj rusko veleposlaništvo v Vilniusu nemudoma “preneha s politično motiviranim preganjanjem litvanskih državljanov”, saj so takšna dejanja v nasprotju z mednarodnim pravom.

Ruske oblasti sicer baltskim državam očitajo, da z odstranjevanjem spomenikov iz dobe Sovjetske zveze skrunijo zgodovinski spomin. Odnosi med Estonijo, Litvo in Latvijo na eni ter Rusijo na drugi strani so napeti, odkar so države ob razpadu Sovjetske zveze, ki so jo dojemale kot okupacijsko silo, pridobile neodvisnost. V zadnjih letih so začele odstranjevati spomenike iz obdobja Sovjetske zveze, ki jih vidijo kot simbol sovjetske okupacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje