Rusija izgnala slovenskega diplomata, Moskvo mora zapustiti do naslednjega petka

Slovenija 12. Apr 202410:51 > 13:20 24 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Rusija je uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, ki bo morala državo zapustiti. Slovensko zunanje ministrstvo je z ukrepom seznanjeno, kot so dejali za N1, pa mora diplomat Rusijo zapustiti do naslednjega petka. Po naših informacijah se bo moral v Slovenijo vrniti ataše Tibor Babič.

Rusija je danes uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Gre za povračilni ukrep po izgonu ruskega diplomata iz Slovenije konec marca.

O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo danes poklicali na pogovor. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so za N1 potrdili, da so veleposlanico poklicali na pogovor na rusko zunanje ministrstvo, kjer so ji izročili noto z obvestilom, da so slovenskega diplomata razglasili za nezaželeno osebo. Diplomat mora Rusijo zapustiti do prihodnjega petka. Kot poudarjajo na ministrstvu, pa izgon ne pomeni zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Moskvi. Po naših informacijah se bo moral v Slovenijo vrniti ataše Tibor Babič.

Ministrstvo bo diplomata nadomestilo v najkrajšem možnem času, so še navedli na zunanjem ministrstvu. Slednje je popoldne pred novinarji ponovila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je izgon označila za pričakovanega. Ob tem meni, da to ne bo pomenilo zaostritve v odnosih med Rusijo in Slovenijo. Po pisanju STA so na veleposlaništvu v Moskvi poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Rusko zunanje ministrstvo je na svoji spletni strani zapisalo, da je veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročilo noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo. Na ministrstvu so ob tem poudarili, da je izgon ruskega diplomata odkrito neprijazna poteza Slovenije, ki jo obravnavajo v kontekstu splošne usmeritve Ljubljane k uničenju vezi med Slovenijo in Rusijo. “Odgovornost za posledice takšne destruktivne politike je v celoti na slovenski strani,” so še poudarili v Moskvi.

Povračilo za marčevski izgon ruskega vojaškega atašeja

Slovensko zunanje ministrstvo je 21. marca obvestilo rusko veleposlaništvo, da je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Ob tem je diplomatu postavilo enotedenski rok, da zapusti državo. Iz Slovenije je odšel 27. marca.

Izgnani diplomat naj bi bil vojaški ataše Sergej Lemešev, ki je bil po poročanju portala Necenzurirano član ruske obveščevalne agencije SVR. O tem, kakšne so bile naloge Lemeševa v Sloveniji, ni uradnih informacij. Toda Necenzurirano ugotavlja, da je bil “diplomat” povezan z več deset ruskimi državljani, ki so pri nas bivali s študentskimi vizumi. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za študente več manjših univerz, ki so bili starejši od 40 ali celo 50 let, še piše portal.

Kot smo poročali, naj bi izgnani diplomat uporabljal svojo mrežo sodelavcev za ustvarjanje razkola v slovenski družbi. Neuradno je med glavnimi cilji te mreže vplivati na praznovanje ob 20. obletnici vstopa Slovenije v zvezo Nato in v javnosti vzbuditi negativna čustva do severnoatlantskega zavezništva. Med cilji mreže naj bi bilo tudi zamajati zaupanje v vlado, izgnani ataše pa naj bi zbiral tudi informacije o ranljivosti spletnih strani v Sloveniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje