Odkrili že več kot 5.000 planetov: je na kakšnem tudi življenje?

Svet 24. Mar 202220:15 3 komentarji
eksoplaneti
Zajem zaslona YouTube/NASA

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so sporočili, da je število odkritih planetov zunaj našega Osončja – eksoplanetov – preseglo 5.000. Čeprav so prvega odkrili šele v 90. letih prejšnjega stoletja, so vedno zmogljivejši teleskopi omogočili, da je hitrost, s katero jih znanstveniki odkrivajo, eksponentna. Po mnenju znanstvenika, ki je pred 30 leti odkril prve eksoplanete, je zato neizogibno, da bomo onkraj Osončja nekoč našli življenje.

Število odkritih eksoplanetov – planetov onkraj našega sončnega sistema – je preseglo 5.000, je pred dnevi sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Njihovo natančno število je za zdaj 5.005. Nasina animacija ponazarja njihovo 30-letno odkrivanje.

Znanstveni preboj je posledica nedavnega odkritja novih 65 eksoplanetov. A pomembno ni le njihovo število. “Vsak od planetov je nov svet in popolnoma nov planet. Vsak od njih me navduši, saj o njih ne vemo ničesar,” je za CNN povedala Jessie Christiansen, raziskovalka v Nasinem inštitutu za preučevanje eksoplanetov v Kalifornijskem tehnološkem inštitutu.

Ko je bila Christiansen študentka na začetku novega tisočletja, je bilo odkritih le približno sto eksoplanetov. “To je del razloga, zakaj sem se želela usmeriti v to področje – bilo je novo in vznemirljivo, da so se odkrivali novi planeti okrog zvezd,” je dejala. “Zdaj so eksoplaneti nekaj običajnega. Moj sodelavec David Ciardi, vodja Nasinega arhiva eksoplanetov, je izpostavil, da polovica trenutno živečih ljudi nikoli ni živela v svetu, v katerem eksoplaneti še niso bili odkriti.”

Čeprav je obstoj planetov zunaj našega sončnega sistema pogosto opisan v delih znanstvene fantastike, so bili ti prvič odkriti šele v 90. letih prejšnjega stoletja. Dejstvo, da smo jih v zadnjih 30 letih odkrili tako veliko, dokazuje, da živimo v zlati dobi odkrivanja eksoplanetov. K njihovim odkritjem so pripomogli vedno zmogljivejši teleskopi in sateliti, posebej namenjeni iskanju planetov. Približno dve tretjini od 5.000 eksoplanetov so odkrili s teleskopom Kepler, novi teleskopi pa bodo možnosti za prelomna odkritja le še povečali. Teleskop James Webb, ki so ga zagnali decembra, je sposoben “videti” skozi atmosfero eksoplanetov.

S takšno tehnologijo so možnosti za nova odkritja neskončne. “Po mojem mnenju je neizogibno, da bomo nekje našli neko, najverjetneje primitivno obliko življenja,” je za Naso povedal Alexander Wolszczan, glavni avtor znanstvenega članka, v katerem so pred 30 leti predstavili odkritje prvih planetov zunaj Osončja.

Čeprav so znanstveniki potrdili obstoj več kot 5.000 eksoplanetov, jih je po naši galaksiji, Rimski cesti, verjetno posejanih še na milijarde. “Od 5.000 znanih jih je 4.900 lociranih nekaj tisoč svetlobnih let stran od nas. Pomislite na dejstvo, da smo okrog 30.000 svetlobnih let oddaljeni od središča galaksije. To pomeni, da je v naši galaksiji še veliko več planetov, ki jih še nismo odkrili – od 100 do 200 milijard. To je neverjetno,” je zaključila Christiansen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje