Odkritje v Franciji: šlo naj bi za najstarejše poslikave neandertalca doslej

Svet 23. Jun 202308:32 0 komentarjev
Poslikave v jami La Roche-Cotard
PROFIMEDIA

Znanstveniki so v francoski jami La Roche-Cotard našli sledi slikanja s prsti, ki naj bi bilo delo neandertalca pred več kot 57.000 leti. Šlo naj bi za najstarejše znane poslikave neandertalca. Po mnenju znanstvenikov gre za najstarejšo okrašeno jamo v Franciji, morda celo v Evropi.

Na stenah jame La Roche-Cotard v francoski regiji Center-Dolina Loare so našli sledi slikanja s prsti, za katerega znanstveniki menijo, da je nastalo namerno in je najverjetneje delo neandertalca pred več kot 57.000 leti. Šlo naj bi za najstarejše znane poslikave, ki jih je naredil izumrli človeški sorodnik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskovalci so povedali, da njihove ugotovitve, objavljene v reviji Plos One, potrjujejo, da so bili neandertalci “kompleksni in raznoliki kot naši predniki”.

“Petnajst let po nadaljevanju izkopavanj na najdišču La Roche-Cotard je bil nastanek poslikav datiran na več kot 57.000 let (…), zaradi česar je to najstarejša okrašena jama v Franciji, če ne v Evropi,” so zapisali avtorji. Ekipa je namreč datirala jamske sedimente in ugotovila, da je bila jama La Roche-Cotard zasuta s polnjenjem sedimenta pred približno 57.000 leti, dolgo preden so se predniki sodobnega človeka ustalili v regiji.

Pri analizi stenskih poslikav je s sodelavci sodeloval Jean-Claude Marquet z univerze v francoskem Toursu.

Poslikave v jami La Roche-Cotard
PROFIMEDIA

Raziskovalci so glede na obliko, razmik in razporeditev stenskih poslikav ugotovili, da so te nastale namerno, njihova oblika pa je pikčasta ter krožna, trikotna in valovita.

Organizirane in namerne oblike so po mnenju raziskovalcev lahko simbolične stvaritve, čeprav dodajajo, da ni mogoče ugotoviti, ali tudi predstavljajo simbolično razmišljanje.

“Kljub temu je naše razumevanje odnosa med neandertalci ter simbolnimi in celo estetskimi sferami v zadnjih dveh desetletjih doživelo pomembno preobrazbo in sledi, ohranjene v jami La Roche-Cotard, ustvarjajo nov in zelo pomemben prispevek k našemu poznavanju vedenja neandertalcev,” so še zapisali avtorji.

Znanstveniki so tudi datirali jamske sedimente in ugotovili, da se je jama La Roche-Cotard zapolnila s sedimenti pred približno 57.000 leti, torej veliko prej, preden so se na tem območju naselili sodobni ljudje.

Poslikave, skupaj s kamnitim orodjem, najdenim v jami, zagotavljajo “trdne dokaze, da so te poslikave delo neandertalcev”, so še navedli raziskovalci.

Dodali so, da so stenske poslikave tudi poklon izumrlemu neandertalcu, čigar vloga v biološki in kulturni evoluciji človeka je v zadnjem času podvržena temeljiti reviziji.

“Kar zadeva kulturo, zdaj bolje razumemo raznolikost neandertalčevih dejavnosti, ki pričajo o zapletenem in organiziranem družbenem vedenju,” so še zapisali znanstveniki.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!