Odločilni mejnik za ženske v indijski politiki

Svet 22. Sep 202315:06 0 komentarjev
ženske v indiji praznujejo
Praznovanje žensk ob sprejetju sprememb zakona. Foto: PROFIMEDIA

Indija je v luči sprememb, ki želijo ženskam dati večjo veljavo v javnem življenju, prestopila prag še enega pomembnega mejnika. Parlament je glasoval za enakopravnejšo zastopanost žensk v politiki. Vendar pa poznavalci opozarjajo, da se to ne bo zgodilo pred naslednjimi volitvami leta 2029.

Indijski parlament je v četrtek potrdil spremembo zakona, ki določa, da bo tretjina sedežev v spodnjem domu in parlamentih indijskih zveznih držav rezervirana za ženske, s čimer bi zagotovili njihovo enakopravnejšo zastopanost. Indijski premier Narendra Modi je odločitev označil za odločilen mejnik za večjo zastopanost žensk v Indiji.

Enajstletna razprava po 27-letnemu zastoju

Za spremembo je po enajstih urah razprave v četrtek zvečer po krajevnem času glasovalo vseh 215 članov zgornjega doma parlamenta. En dan prej je zakon sprejel tudi neposredno izvoljeni spodnji dom.

S tem se je končal 27-letni zastoj pri sprejemanju zakona, do katerega je prišlo zaradi pomanjkanja soglasja med političnimi strankami, saj so spremembam dolgo časa nasprotovali konservativni poslanci.

Do spremembe prihaja v času, ko si Indija prizadeva odpraviti premajhno zastopanost žensk v javnem življenju.

Sprememba naj se ne bi zgodila do leta 2029

Vendar pa bo verjetno preteklo še veliko časa, preden bo reforma dejansko začela veljati. Po mnenju opazovalcev spremembe ne gre pričakovati pred letom 2029, ko bodo potekale nacionalne volitve. Ženske so sedaj v spodnjem domu parlamenta občutno v manjšini.

Indijski premier Modi je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, odločitev pozdravil kot “odločilni mejnik na demokratični poti našega naroda”. S to potezo se po njegovem prepričanju začenja doba večje zastopanosti žensk v Indiji.

Odločitev bi lahko povečala podporo žensk Modijevi vladajoči hindujski nacionalistični stranki BJP na prihajajočih regionalnih volitvah v prihodnjih mesecih in nacionalnih volitvah prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih indijskih oblasti predstavljajo ženske več kot 48 odstotkov od 1,4 milijarde prebivalcev Indije, vendar je njihova zastopanost v parlamentu zgolj 15,1-odstotna v primerjavi z mednarodnim povprečjem 24 odstotkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!