Odločilni pogovori o prekinitvi spopadov v Gazi: “Žogica je na Hamasovi strani”

Svet 03. Mar 202408:57 > 21:06 1 komentar
Otrok ob ruševinah mošeje v osrednji Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Nadaljujejo se pogajanja o začasni prekinitvi spopadov v Gazi. Po navedbah ameriških virov je Izrael sprejel pogoje, žogica pa je trenutno na Hamasovi strani. "Če se Izrael strinja z zahtevami Hamasa, bi to utrlo pot sporazumu v naslednjih 24 do 48 urah," je dejal predstavnik Hamasa. Medtem je izraelska vojska sporočila, da je večina Palestincev, ki je čakala na pomoč v Gazi, umrla v stampedu.

Na pogovore o novi prekinitvi ognja v Gazi so danes v egiptovsko prestolnico prispeli posredniki Katarja in ZDA ter delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Udeležbe izraelske delegacije kljub napovedim za zdaj niso potrdili, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na egiptovske in palestinske vire.

Izrael je po navedbah ameriških uradnikov načelno sprejel predlog dogovora s Hamasom, ki predvideva šesttedensko prekinitev sovražnosti in izpustitev najbolj ranljivih talcev Hamasa.

Vendar pa naj bi Izrael pred udeležbo na pogajanjih Kairu zahteval zagotovila glede usode talcev. Po poročanju izraelskih medijev Hamas noče povedati, kateri od izraelskih talcev so še živi, zato se Izrael pogovorov ne bo udeležil, poroča britanski BBC.

Pred tem je neimenovani visoki predstavnik Hamasa povedal, da je ob izpolnitvi pogojev premirje v Gazi mogoče doseči v naslednjih 24 do 48 urah.

Pritisk za dosego dogovora o prekinitvi ognja se je okrepil po četrtkovem incidentu v bližini mesta Gaza na severu enklave, ko je bilo ubitih najmanj 112 ljudi, ranjenih pa okoli 760, ko so množice hitele proti konvoju pomoči.

Izraelska vojska v Gazi Izraelska vojska v Gazi
Izraelska vojska v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)
ZDA nad Gazo spuščajo pakete humanitarne pomoči ZDA nad Gazo spuščajo pakete humanitarne pomoči
ZDA nad Gazo spuščajo pakete humanitarne pomoči (Foto: REUTERS/Kosay Al Nemer)
Palestinski begunci v Rafi na jugu Gaze čakajo na hrano Palestinski begunci v Rafi na jugu Gaze čakajo na hrano
Palestinski begunci v Rafi na jugu Gaze čakajo na hrano (Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Izraelska vojska patruljira ob meji z Gazo Izraelska vojska patruljira ob meji z Gazo
Izraelska vojska patruljira ob meji z Gazo (REUTERS/Amir Cohen)

Z juga Gaze poročajo o napadu na begunsko šotorišče

Iz Rafe na jugu Gaze so medtem v soboto poročali o domnevnem izraelskem zračnem napadu na šotore blizu tamkajšnje bolnišnice, kamor so se zatekli razseljeni Palestinci iz drugih delov območja Gaze. Po palestinskih podatkih je v napadu umrlo najmanj 11 Palestincev, še okoli 50 pa jih je ranjenih. Med smrtnimi žrtvami napada sta bila po navedbah vodje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) tudi dva zdravstvena delavca.

Vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus se je z ogorčenjem odzval na poročila o smrtnih žrtvah med palestinskimi civilisti. “Poročila o bombardiranju šotorov, v katerih so bile nameščene razseljene osebe v Rafi so nezaslišana in neizrekljiva,” je zapisal v soboto na družbenem omrežju X.

Izraelska vojska je na podlagi predhodne preiskave smrti Palestincev, ki so čakali na pomoč v Gazi, zatrdila, da vojaki niso napadli civilistov in da jih je večina umrla v stampedu.

Tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari je dejal, da je bila zaključena predhodna preiskava “nesrečnega dogodka, ko so bili civilisti v Gazi poteptani do smrti in poškodovani, medtem ko so se zapodili h konvoju pomoči”.

Kot je dejal, je bila večina Palestincev ubitih ali ranjenih v stampedu, poroča agencija Reuters.

“Naša začetna preiskava je potrdila, da IDF (izraelska vojska, op.p.) ni izvedla nobenega napada proti konvoju pomoči,” je po poročanju BBC dejal Hagari. Ob tem je zatrdil, da se je več ljudi, ki so plenili, “približalo našim silam in predstavljalo neposredno grožnjo”, vojska pa da je izstrelila več opozorilnih strelov, da bi razgnala množico.

Varnostni svet ZN je v soboto pozval k zaščiti palestinskih civilistov na območju Gaze ter izrazil zaskrbljenost nad incidentom med razdeljevanjem pomoči na severu Gaze, v katerem je umrlo več kot sto Palestincev. “Strani sta bili pozvani, naj civilistom na območju Gaze ne odrečeta osnovne oskrbe in humanitarne podpore,” piše v izjavi Združenih narodov, objavljeni v soboto po krajevnem času v New Yorku.

Članice Varnostnega sveta ZN so obenem izrazile “resno zaskrbljenost”, da bi se več kot dva milijona prebivalcev Gaze lahko soočilo z “zaskrbljujočimi ravnmi akutne prehranske negotovosti”, še piše v izjavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Varnostni svet ZN je vpletene pozval, naj “dovolijo, olajšajo in omogočijo takojšnjo, hitro, varno, trajno in neovirano dostavo humanitarne pomoči v velikem obsegu palestinskemu civilnemu prebivalstvu na celotnem območju Gaze”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje