Odmevna gesta iranske plezalke: na tekmovanju nastopila brez naglavne rute

Svet 17. Okt 202212:08 4 komentarji
Elnaz Rekabi
Elnaz Rekabi leta 2019 (PROFIMEDIA)

Iranska plezalka Elnaz Rekabi je na prvenstvu v Južni Koreji nastopila brez naglavne rute. Z gesto je podprla protestnike v Iranu, posnetek njenega nastopa pa je pritegnil veliko pozornosti na družbenem omrežju Twitter. Število smrtnih žrtev požara v iranskem zaporu Evin, kjer so zaprti tudi udeleženci trenutnih protestov, je medtem naraslo na osem.

Medtem ko se protesti proti konservativnemu iranskemu režimu nadaljujejo, demonstranti pa med drugim zahtevajo pravice za ženske, “življenje” in “svobodo”, je na družbenem omrežju Twitter zakrožil posnetek iranske plezalke Elnaz Rekabi. Rekabi je namreč v finalu azijskega prvenstva v plezanju nastopila brez naglavne rute – lase je imela spete, na glavi pa le črn trak.

Iranska plezalka, ki je v južnokorejski prestolnici Seul tekmovala za svojo državo, je z gesto izkazala podporo protestnikom v Iranu, ki po smrti Kurdinje Mahse Amini na ulicah vztrajajo že mesec dni. Ker morajo ženske športnice, ki zastopajo Iran, nositi naglavno ruto, športnico ob povratku v domovino morda čakajo sankcije, pri čemer se omenja tudi izključitev iz reprezentance.

Poznavalci Irana so na Twitterju potezo 33-letne plezalke opisali kot “zgodovinsko”. Po nekaterih navedbah naj bi pravilo zakrivanja las na mednarodnih športnih tekmovanjih kršila kot prva iranska športnica.

Število žrtev v zloglasnem zaporu naraslo

Ne le protesti, ki so se po smrti 22-letne Mahse Amini razširili po Iranu, smrtne žrtve je ta konec tedna zahtevalo tudi dogajanje v zloglasnem zaporu Evin v Teheranu, kjer naj bi zlorabljali politične zapornike in kjer so zaprti tudi Iranci, ki so se udeležili protestov. Potem ko so sprva poročali o štirih smrtnih žrtvah, je število mrtvih naraslo na osem, poroča iranska tiskovna agencija Tasnim, ki se sklicuje na iransko pravosodje.

Še 61 zapornikov je bilo ranjenih.

Zapor na severu iranske prestolnice je namenjen predvsem političnim zapornikom in protivladnim aktivistom. Po poročanju iranske uradne tiskovne agencije IRNA so v zaporu v soboto najprej izbruhnili spopadi med stražarji in zaporniki, temu pa je sledil požar.

Po navedbah iranskih oblasti se je v zaporu zgodil interni konflikt. Zaporniki naj bi zažgali skladišče oblačil, zaradi česar so izbruhnili spopadi med zaporniki in osebjem. Teh informacij po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Zaporniki, ki so izgubili življenje, so bili zaprti zaradi kraje. Njihove svojce so o smrti že obvestili, poročanje agencije Mizan še povzema španska tiskovna agencija EFE.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje