Putin: Rusija bo verjetno morala pristati na dogovor glede Ukrajine

Svet 09. Dec 202212:43 > 17:44 3 komentarji
Vladimir Putin
Sputnik/Sergey Karpuhin/via REUTERS

Medtem ko ukrajinska stran poroča o obstreljevanju vzdolž celotne fronte v Donecku, je ruski predsednik Vladimir Putin ocenil, da bo Moskva verjetno morala skleniti dogovor glede Ukrajine. Pri tem je bil kritičen do Francije in Nemčije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je komentiral prihodnost vojne v Ukrajini. Dejal je, da bo Rusija verjetno morala sprejeti dogovor glede Ukrajine, pri tem pa poudaril, da se v Moskvi počutijo izdane zaradi propada dogovorov iz Minska, oblikovanima za končanje oboroženih spopadov, ki so se v Donbasu začeli leta 2014, poroča tiskovna agencija Reuters.

Putin je ob tem prst uperil proti Nemčiji in Franciji, ki sta posredovali v minškem procesu, zdaj pa da Ukrajini pošiljata orožje. Ruski predsednik je prav tako sporočil, da je razočaran nad komentarjem nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel, ki je v intervjuju za nemško revijo Zeit dejala, da so bili dogovori iz Minska poskus, da Ukrajina dobi čas za okrepitev svoje obrambe. Merkel je, spomnimo, nedavno svojo vlogo v razvoju dogodkov v Ukrajini komentirala za nemški Spiegel.

Iz Kijeva so sicer danes sporočili, da so ruske sile obstreljevale vzdolž celotne frontne črte v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Boji so po besedah guvernerja doneške regije Pavla Kirilenka najbolj srditi v okolici krajev Bahmut in Avdijvka.

Odnosi med Rusijo in ZDA kljub izmenjavi zapornikov še vedno v krizi

Vezi in odnosi med Rusijo in ZDA so kljub nedavni izmenjavi zapornikov, v okviru katere se je v ZDA v zameno za ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta vrnila košarkarica Brittney Griner, še vedno v krizi, so danes sporočili iz Moskve. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova so odnosi med državama “še vedno v žalostnem stanju”.

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Evgenia Novozhenina/REUTERS)

“Verjetno je napačno delati kakršne koli hipotetične zaključke, da bi to lahko bil korak k premagovanju krize, ki jo imamo trenutno v dvostranskih odnosih,” je za ruski časnik Izvestija dejal Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah so pogovori z ameriškimi oblastmi “omogočili ruskemu državljanu, ki so ga Američani pravzaprav 14 let držali v ujetništvu, da se je vrnil v svojo državo”.

55-letnega Viktorja Buta, znanega tudi pod vzdevkom “trgovec s smrtjo”, ki je v ZDA od leta 2012 prestajal 25-letno zaporno kazen, so ameriške oblasti iz zapora izpustile v četrtek, v okviru izmenjave zapornikov v Abu Dabiju. V zaporu je pristal zaradi obtožb o oboroževanju upornikov v nekaterih najbolj krvavih konfliktih po svetu. V zameno zanj so ruske oblasti iz zapora izpustile 32-letno košarkarsko zvezdnico Brittney Griner, ki je bila pred tem obsojena na devet let zapora, potem ko so jo februarja aretirali na moskovskem letališču, ker so pri njej našli vstavke za elektronske cigarete z vsebnostjo konopljinega olja. Košarkarica se je danes že vrnila v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje