Rusija izpustila ameriško košarkašico v zameno za zloglasnega trgovca z orožjem

Svet 08. Dec 202215:33 3 komentarji
Brittney Griner
Evgenia Novozhenina/Reuters

Ameriško košarkarico Brittney Griner so ruski organi izpustili iz pripora. ZDA in Rusija sta se dogovorili o izmenjavi zapornikov, v zameno za Griner pa je bil izpuščen obsojeni ruski trgovec z orožjem Viktor But. Ta je bil zaradi množičnega trgovanja z orožjem znan kot "trgovec smrti", mnogi pa verjamejo, da je prav on navdahnil ustvarjalce filma Gospodar vojne.

Ameriški mediji poročajo, da so iz ruskega pripora izpustili košarkarico Brittney Griner. Ruski organi so jo izpustili v zameno za obsojenega ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta, poroča CNN. Do izmenjave zapornikov je prišlo na letališču v Abu Dabiju, tako Griner kot But pa že letita proti domu.

Na izpustitev Američanke se je v izjavi odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je z izpuščeno košarkarico spregovoril po telefonu. “Je na varnem in leti proti domu,” je sporočil prek Twitterja.

Griner so aretirali februarja na moskovskem letališču, ker je imela v svoji prtljagi konopljino olje. Zvezdnico najmočnejše ameriške ženske košarkarske lige, ki je vzporedno občasno igrala tudi za ruske klube, so avgusta obsodili na devet let kazni v delavski koloniji. Griner je na sojenju dejala, da je olje uporabljala za blaženje bolečin ob športnih poškodbah in da ni imela namena prekršiti zakona ter da je napravila napako.

Novembra so jo premestili v žensko delovno kolonijo IK-2 v Javasu približno 500 kilometrov jugovzhodno od Moskve. Kolonija se nahaja v pokrajini Mordovija, kamor so ruski organi pregona odpeljali še enega Američana Paula Whelana. Ta je obsojen na prestajanje 16-letne kazni zaradi vohunjenja, obtožbe, ki jo sam sicer zanika. Po poročanju ameriških medijev Whelan ni bil del izmenjave zapornikov.

Kdo je ruski trgovec z orožjem, ki so ga izpustile ZDA?

Viktor But je nekdanji sovjetski vojaški častnik, ki je v ZDA prestajal 25-letno zaporno kaze. Obsojen je bil zaradi zarote, ki je privedla do ubijanja Američanov, protipravnega posedovanja in izvažanja protiletalskih raket ter zagotavljanje materialne podpore teroristični organizaciji, piše CNN.

viktor but
REUTERS/Damir Sagolj

But, ki so mu nadeli vzdevek “trgovec smrti”, je trdil, da je nedolžen, k njegovi izpustitvi pa je pozival tudi Kremelj. Ameriški agenti so ga aretirali leta 2008 na Tajskem in ga dve leti kasneje privedli v državo po dolgotrajnem postopku izročitve. But naj bi z orožjem zalagal gverilsko organizacijo Revolucionarne oborožene sile Kolumbije, orožje pa naj bi od devetdesetih let dalje prodajal tudi v Liberijo, Sierro Leone in Afganistan.

Prav on naj bi hollywoodske ustvarjalce navdihnil, da so leta 2005 posneli film Gospodar vojne, kjer glavno vlogo trgovca z orožjem igra Nicolas Cage.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje