Odstop ponudil afriški kardinal, ki je veljal za kandidat za papeža

Svet 18. Dec 202115:39 0 komentarjev
Peter Turkson
Max Rossi/REUTERS

Kardinal, v katerem nekateri vidijo kandidata za prvega afriškega papeža po okoli 1500 letih, Peter Turkson je Vatikanu ponudil svoj odstop. Papežu Frančišku je Turkson svetoval na področju podnebnih sprememb. Vatikan bi z njegovim odhodom ostal brez Afričana na vidnejšem položaju.

Kardinal Peter Turkson je ponudil svoj odstop z vidnejšega položaja v Vatikanu, so potrdili viri za katoliško tiskovno agencijo CNA. Turkson, v katerem nekateri vidijo kandidata za prvega afriškega papeža po okoli 1500 letih, je bil ključni svetovalec papeža Frančiška na področju podnebnih sprememb. Vatikan se na poročanja še ni odzval.

Turkson je vodil dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki ga je papež ustanovil leta 2016. 73-letniku Gancu do obvezne upokojitve za škofe manjkata še dve leti.

Odstopil naj bi 1. januarja, vendar mora o tem odločiti še papež.

Prvi je o odstopu poročal konservativni blog messainlatino.it. Mediji sicer navajajo različne razloge za odstop, med drugim naj bi imel dovolj notranjih sporov. Več naj bi povedal po odločitvi papeža.

Vatikan bi z njegovim odhodom ostal brez Afričana na vidnejšem položaju, potem ko se je lani upokojil kardinal Robert Sarah iz Gvineje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!