Odstopil ruski diplomat v ZN: Še nikoli me ni bilo tako sram svoje države

Svet 23. Maj 202219:13 0 komentarjev
Združeni narodi
Denis Balibouse/REUTERS

Ruski diplomat pri Združenih narodih (ZN) Boris Bondarev je odstopil, saj se ne strinja z ruskim vojaškim napadom na Ukrajino. Bondarev je poslal odprto pismo večini diplomatskih predstavništev v Ženevi, v njem pa obsodil rusko invazijo na Ukrajino in jo označil za "agresivno vojno, ki jo je Putin sprožil proti Ukrajini in celotnemu zahodnemu svetu".

Boris Bondarev je na ruskem zunanjem ministrstvu delal od leta 2002: naprej v Moskvi, nato pa v Ženevi. V svoji odstopni izjavi oziroma odprtem pismu je ocenil, da je invazija na Ukrajino ne le zločin proti ukrajinskemu ljudstvu, ampak morda najhujši zločin proti ljudstvu Rusije. Zapisal je, da “preprosto ne more več sodelovati v tej krvavi, nesmiselni in popolnoma nepotrebni sramoti”.

“V dvajsetih letih svoje diplomatske kariere sem opazil različne spremembe v naši zunanji politiki, a nikoli se nisem tako sramoval svoje države, kot 24. februarja letos,” je Bondarev, svetovalec na misiji Moskve pri Združenih narodih, zapisal v svoji odstopni izjavi.

“Rusija nima več zaveznikov”

Poudaril je, da rusko ministrstvo za zunanje zadeve danes ni namenjeno diplomaciji, temveč širi vojno hujskaštvo, laži in sovraštvo. Bondarev je dodal, da si tisti, ki so zasnovali to vojno, želijo ostati na oblasti za vedno, živeti v razkošnih palačah, pluti na jahtah, ki so po tonaži in stroških primerljive s celotno rusko mornarico, uživati neomejeno moč in popolno nekaznovanost.

“Rusija nima več zaveznikov in za to je kriva le njena nepremišljena in slabo zastavljena politika,” je pristavil v pismu in dodal, da se stopnja laži in neprofesionalnosti pri delu ruskega zunanjega ministrstva nenehno povečuje.

Odstop Bondareva, ki po navedbah več diplomatskih virov ni bil prvi odstop ruskega diplomata po invaziji pred tremi meseci, je bil pa zagotovo najbolj odkrit, je požel nekaj navdušenih odzivov. Vodja organizacije za varstvo človekovih pravic UN Watch s sedežem v Ženevi Hillel Neuer je denimo pozval vse druge ruske diplomate pri Združenih narodih in po svetu, naj sledijo njegovemu moralnemu zgledu in odstopijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!