Ogorčeni taksisti v Splitu: Takšni turisti si zaslužijo, da jih oderemo

Svet 10. Jul 202319:31 4 komentarji
Taksiji na Hrvaškem
Profimedia

Splitski taksisti, ki vozijo za ameriški Uber, so razjarjeni. Jezijo jih brezobzirni turisti, ki poleg neprimernega odnosa do šoferjev uporabljajo tudi umazane trike in luknje v pravilniku, s katerimi si želijo poceniti vožnjo. Močno so razočarani tudi nad Uberjem, ki se za njihove težave ne meni.

“Glede na to kakšni gostje so letos prišli k nam, si zaslužijo, da jih oderemo,” je besni taksist v Splitu povedal novinarjem portala Dalmacija Danas. Odnos obiskovalcev mesta do taksistov je kot kaže res slab, saj so zgodbe o slabih izkušnjah s turisti potrdili tudi drugi zbrani taksisti, ki vozijo za ameriški Uber. Nekatere stranke jim za vožnje ne plačujejo, v avtomobilih bruhajo, najbolj neobzirni pa celo žalijo voznike. Poleg tega je po njihovih ocenah na splitskih ulicah manj turistov in občutno več taksijev.

Obiskovalci tega dalmatinskega mesta v želji po cenejši vožnji uporabljajo tudi umazane trike. Kot so taksisti povedali za omenjeni portal, je Uber pozimi, ko povpraševanja po prevozih ni toliko, ponudil akcijsko tarifo. Ta velja za vožnjo na omejenih razdaljah in z manj prtljage. Ponudba, ki je bila namenjena predvsem domačinom, je obstala tudi med poletjem in turisti jo sedaj izkoriščajo. “Taksi naročijo do skrajne meje, ki jo ponudba še pokriva, in od taksista zahtevajo, da jih zapelje še 500 metrov naprej,” so se pritoževali.

Opozarjajo, da jim cenejša ponudba prinaša več voženj za manj denarja. Po njihovih besedah je treba za minimalno ponudbo, ki obsega kar nekaj kilometrov in jo stranke redno naročujejo, odšteti 3,2 evra. Tako pride do situacij, ko skupino turistov vozijo od vrat do vrat za 80 centov na osebo. “Cenejši smo od splitskega javnega prometa,” so komentirali za Dalmacija Danas. Lanska najcenejša ponudba je stala nekaj več kot 5 evrov.

Zelo nezadovoljni so tudi s podjetjem Uber, ki za njihove težave nima posluha. Na to so sicer pred dvema letoma hrvaški vozniki že opozarjali in takrat v Zagrebu tudi protestirali. Podjetje zanima le dobiček, pravijo splitski taksisti, ne ozira pa se na slabe avtomobile z zlizanimi gumami in izmučene šoferje, ki brez prestanka vozijo po deset ur dnevno.

Močno jih jezijo tudi variabilne provizije. “Ob prihodu Uberja na Hrvaško je to bil skoraj gosposki posel. Sedaj je ta postal garanje. Strinjamo se, da vožnja iz centra mesta do letališča ne more stati 100 evrov, a ne sme stati le 20 evrov,” so sklenili razočarani taksisti. Najcenejša Uberjeva tarifa za 25-kilometrsko vožnjo od centra Splita do letališča je sicer po podatkih na njihovi spletni strani med 33 in 36 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje