Stavka Uberjevih voznikov v Zagrebu: “Želimo humani pristop. Nismo roboti.”

Gospodarstvo 17. Okt 202107:08 1 komentar
Uber
Žiga Živulović jr./BOBO

Približno 2.000 Uberjevih voznikov v Zagrebu začenja s stavko. Stavkajo zaradi zamud pri plačilu, ki ga običajno dobijo tedensko. Nasprotujejo pa tudi nehumani komunikaciji, saj v aplikaciji dobivajo zgolj avtomatizirane odgovore. "Nismo roboti," pravijo vozniki.

Stavkali bodo zaradi zamud pri plačilu, plačila niso prejeli že dva tedna. Uber namreč voznikom za opravljene vožnje običajno plača v torek, je za Večernji list povedala tajnica Zveze delavcev na digitalnih platformah Iva Filipović, ki je na platformo Uber prijavljena kot voznica.

“V torek nihče izmed hrvaških voznikov ni prejel denarja. Pričakovali smo, da bomo plačilo dobili v petek, kot je bilo to običajno pri prejšnjih zamudah. Te se dogajajo vse pogosteje,” je dejala. Poudarila je, da vozniki svoje delo prilagajajo tedenskemu plačilu, zaradi zamud pa imajo težave pri nakupu hrane za družine in plačilu obveznosti.

Dodaten razlog za jezo pa je komunikacija podjetja. “Uber se hvali s socialnim čutom, voznike imenuje partnerji. A se počutimo kot digitalni sužnji, ki sploh ne vedo, za koga delajo,” je povedala Iva Filipović. Pojasnila je, da se vozniki z odgovornimi v Uberju ne morejo pogovoriti, saj sploh ne vedo, kdo to je. “Komunikacija poteka zgolj prek aplikacije, a od službe za stranke dobivajo zgolj avtomatizirane odgovore,” trdi.

“Nismo roboti”

Vozniki bodo prihodnji teden stavkali ne glede na to, ali bodo prejeli plačilo, pravi Filipović. “Pomembno je, da pošljemo sporočilo. Zdaj vemo, kje na Hrvaškem ima Uber sedež,” je povedala. V Zagrebu in okoli deluje okoli 2000 Uberjevih voznikov, večina jih bo aplikacijo izklopila.

“Želimo humani pristop. Nismo roboti,” pravi Filipović.

Uber: Zamuda posledica napake bank

Hrvaška podružnica Uberja je za Večernji list pojasnila, da je zamuda pri plačilu posledica napake v bančnem sistemu. Za tehnično težavo so se opravičili. Pravijo, da bodo vozniki plačilo prejeli v ponedeljek.

Kako je z Uberjem v Sloveniji?

Vzpostavitev platform za prevoze, kot je Uber, so poslanci omogočili junija, ko so s 50 glasovi podprli novelo zakona o prevozih. Kmalu za tem pa so iz tega podjetja sporočili, da jih vstop na slovenski trg za zdaj ne zanima.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje