Opozicijski politik po več urnem pretepanju srbske varnostne službe ohromel

Svet 05. Jan 202421:43 2 komentarja
Poklonitev Nikole Sandulovića
Nikola Sandulović februarja leta 2023, ko se je poklonil grobu Albancev, ki so bili žrtve srbskih napadov. (Foto: Nikola Sandulović/X)

V Srbiji odmeva novica, da naj bi pripadniki srbskih varnostnih služb štiri ure pretepali in zasliševali predsednika opozicijske republikanske stranke Nikolo Sandulovića. V pretepih naj bi ohromel.

Do tega je prišlo potem, ko se je Nikola Sandulović februarja lani v Prištini poklonil grobu Albancev, ki so bili žrtve srbskih napadov. Posnetek, ko je na grob položil cvetje, je v zadnjih dneh zaokrožil po družbenih omrežjih, nekateri provladni srbski mediji pa so izražali zgražanje nad dejanjem.

Odvetnik Čedomir Stojković je po poročanju srbskega portala danas.rs javnost obvestil, da so Sandulovića aretirali v sredo okoli 16. ure. Po tem so ga odpeljali v prostore srbske varnostne službe (BIA), kjer naj bi ga po Stojkovićevih navedbah pretepalo 15 ljudi. Sandulović naj bi ob tem večkrat omedlel.

Po izgubi zavesti naj bi poklicali zdravniško pomoč, z rešilcem pa so ga zaradi paralize odpeljali na oddelek za nevrokirurgijo. Kot poroča danas.rs, naj bi ga za tem z reševalnim vozilom odpeljali domov, kjer pa so ga kasneje ponovno aretirali in odpeljali v beograjski zapor.

“Posnetek je star leto ali dve. Vse to je bilo narejeno po Miloševićevem receptu, ko je bil minister za informiranje Aleksandar Vučić. V istem času, ko je bil Sandulović aretiran in brutalno pretepen, so režimski mediji sprožili kampanjo proti njemu,” pravi Stojković.

Na dogodek se je že odzvalo več ljudi, med drugim kosovski premier Albin Kurti. Na družbenem omrežju X je zapisal, da je globoko zaskrbljen zaradi poročil o tem, da je Sandulović ohromel zaradi hudih pretepov. Po njegovem mnenju gre za resno kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Italijanska asistentka v Evropskem parlamentu Federica Woelk je na istem družbenem omrežju zapisala, da je neopravičljivo, kar je srbska vlada storila Sanduloviću. Zaradi tega bi po njenih besedah morali Srbijo sankcionirati tako, da bi zamrznili pogajanja za vstop Srbije v Evropsko unijo. Poslanka britanskega parlamenta Alicia Kearns pa je zapisala, da je resno zaskrbljena za varnost in zdravje Sandulovića. Meni, da so Velika Britanija, ZDA in EU preblago reagirale na “številne nepravilnost na srbskih volitvah” in dodala: “Popuščanje ima posledice”.

Republikanska stranka je registrirana kot stranka madžarske narodne manjšine v Srbiji, katere predsednik je srbski politik Nikola Sandulović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje