Opozorila že prvi dan: Ne ustavljajte vozil na Pelješkem mostu, to je nevarno

Svet 27. Jul 202215:42 1 komentar
Pelješki most
PIXSELL/BOBO

V podjetju Hrvaške ceste (Hrvatske ceste) že prvi dan odprtja Pelješkega mostu opozarjajo voznike, naj ne ustavljajo svojih vozil na mostu, da bi se fotografirali. To je zelo nevarno, poudarjajo. Kljub prepovedi, na mostu opažajo tudi pešce in kolesarje.

Vodja Oddelka za promet v podjetju Hrvaške ceste (Hrvatske ceste) Slaviša Babić je za N1 Zagreb opozoril, da na odstavnem pasu pelješkega mostu opažajo voznike, ki ustavljajo svoja vozila, zato da bi se fotografirali na novo odprtem mostu.

“Vse je novo, vozniki se še ne znajdejo popolnoma in žal nekateri uporabljajo odstavni pas pelješkega mostu za gibanje. Torej, levi prometni pas pelješkega mostu je vozni pas, desni pa odstavni, zato pozivam voznike, da ne uporabljajo desnega pasu za vožnjo. Žal opažamo, da nekateri vozniki uporabljajo odstavni pas, da bi se ustavili in fotografirali, kar je zelo nevarno tako zanje kot preostale udeležence v prometu,” je povedal. Njegovo izjavo si lahko ogledate v spodnjem videu:

Še ena nevarnost, na katero opozarjajo, so pešci na mostu. Pelješki most in okoliške dovozne ceste so namreč namenjeni zgolj motornim vozilom, zato pešci in kolesarji nanje ne smejo. “Moram opomniti, da so tako most kot dovozne ceste namenjeni izključno motornim vozilom, torej velja prepoved za pešce in kolesarje, zato pozivam vse, da zaradi svoje varnosti in varnosti drugih na most in dovozne ceste ne gredo peš ali na kolesu,” je še dodal Babić.

PIXSELL/BOBO

Pelješki most je od polnoči, ko je bil uradno odprt za promet, do 10. ure zjutraj prečkalo 2700 avtomobilov, kar je po Babićevih besedah za ta čas relativno malo. Tekom dneva jih pričakujejo 8 do 12 tisoč, dnevno pa na državni cesti D8 proti Neumu (kjer so vsi namenjeni na jug Dalmacije do odprtja mostu morali prečkati bosansko-hrvaško mejo) zabeležijo več kot 15.000 vozil, je še pojasnil.

Hrvaško je sicer zajela prava “mostomanija”. Slavja so se odvijala po skoraj celotni dubrovniško-neretvanski županiji, direktor dubrovniške splošne bolnišnice je zaposlenim zaradi slavja včeraj “priporočil” skrajšani delovnik, le do 13. ure, družbena omrežja so preplavili hrvaški politiki z mostom v ozadju, nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović pa se je sredi mostu fotografirala v sedečem položaju. Vrhunec večerne proslave je bil sicer prelet vojaških letal, ognjemet, vožnja avtomobila nevera, ki jo proizvaja hrvaško podjetje Rimac in velja za najzmogljivejši električni avtomobil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje