Opozorilo ZDA: Ne bomo mirno gledali, če bo Dodik poskušal ustvariti konflikt

Svet 12. Apr 202315:18
Milorad Dodik
PROFIMEDIA

Z grožnjami je mednarodno javnost znova razburil predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. Ta je znova zagrozil z odcepitvijo srbske entitete od Bosne in Hercegovine in vsem predstavnikom bosanskih Srbov prepovedal stike s predstavniki Nata. Izjava je na ameriškem veleposlaništvu v Sarajevu izzvala oster odziv. "ZDA ne bodo mirno gledale, če bo Dodik s svojimi dejanji poskušal ustvariti nov konflikt," so povedali na veleposlaništvu.

Ameriško veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini je opozorilo predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, da ZDA ne bodo mirno gledale, če bo poskušal ustvariti nov konflikt v državi, potem ko je v torek ponovil grožnje o odcepitvi te srbske entitete BiH in napovedal prekinitev sodelovanja z zvezo Nato, poročajo mediji v BiH.

Dodik je po srečanju s srbsko članico predsedstva BiH Željko Cvijanović v Banjaluki izjavil, da si bo odločno prizadeval za preprečitev članstva BiH v Natu.

Napovedal je, da bo vsem predstavnikom bosanskih Srbov, tako v svetu ministrov BiH kot komisiji za sodelovanje z Natom, prepovedal stike s predstavniki zavezništva. Cvijanović pa bo po njegovih besedah v državnem predsedstvu z vetom preprečila vojaške vaje z Natom.

Ponovil je tudi grožnje o odcepitvi Republike Srbske z besedami, da so znotraj BiH kot narod izgubljeni, poroča sarajevski portal Faktor.ba.

Tako ZDA kot Velika Britanija sta proti Dodiku že uvedli sankcije zaradi podpiranja odcepitvenih politik in s tem ogrožanja daytonskega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH in se vzpostavila obstoječa državna ureditev.

Ostro opozorilo z ameriškega veleposlaništva

Z ameriškega veleposlaništva v Sarajevu so v izjavi za javnost v torek opozorili, da so Dodikova “separatistična retorika in grožnje z odcepitvijo od BiH protidaytonske, neodgovorne, nevarne in škodljive za integracijo BiH v evroatlantske povezave”.

“ZDA ne bodo mirno gledale, če bo Dodik s svojimi dejanji poskušal ustvariti nov konflikt,” so sporočili. Poudarili so, da si bodo ZDA tako kot že skoraj 30 let prizadevale zaščititi ozemeljsko celovitost, suverenost in večetnični značaj BiH.

Opozorili so, da entitete po ustavi BiH nimajo pravice do odcepitve od države BiH, in ocenili, da bi separatistične težnje privedle samo do novih konfliktov.

Na veleposlaništvu so v izjavi za javnost komentirali tudi Dodikovo napoved o prekinitvi sodelovanja z Natom. Spomnili so, da zakon o obrambi iz leta 2005 zavezuje državne organe, da izvajajo dejavnosti, potrebne za pristop BiH k Natu, kar vključuje tudi ohranjanje trdnega partnerstva in sodelovanja z Natom. “Dodik nima pooblastil za enostransko razveljavitev ali spremembo tega ali kateregakoli drugega zakona,” so izpostavili.

Dodikove grožnje z odcepitvijo so komentirali tudi v delegaciji Evropske unije v BiH. Za sarajevski dnevnik Dnevni avaz so jih označili kot nesprejemljive, neutemeljene in nerealne ter poudarili, da prispevajo k ozračju nezaupanja in napetosti. Dodika so pozvali k opustitvi takšne retorike in ga spomnili, da je podpisal koalicijski sporazum z zavezo o nadaljevanju prizadevanj za članstvo BiH v EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.