Orban: Letošnje leto za Madžarsko najtežje od spremembe režima

Svet 21. Dec 202214:40 0 komentarjev
Viktor Orban
Marton Monus/REUTERS

Letošnje leto je bilo za Madžarsko najtežje leto od spremembe režima, je na današnji novinarski konferenci v Budimpešti dejal premier Viktor Orban, pri čemer je verjetno mislil na prehod Madžarske v demokracijo leta 1989. Vseeno pa je izpostavil številne letošnje dosežke, še zlasti rezultat parlamentarnih volitev in nevpletenost v vojno v Ukrajini.

Aprilske parlamentarne volitve je Viktor Orban opisal kot boj za svobodo, v katerem je Madžarska obranila svojo neodvisnost in suverenost. Ob tem je poudaril, da so volivci zavrnili vmešavanje tujih akterjev in “z dolarji financirano levico”. Hkrati pa je opozoril, da je Madžarska edina država v Evropi, v kateri od leta 1990 ni bilo predčasnih volitev.

Kot izjemen dosežek je Orban navedel tudi to, da se je državi uspelo izogniti vpletenosti v ukrajinski konflikt. Poudaril je, da neodvisna in suverena Ukrajina ostaja v interesu Madžarske, hkrati pa je izpostavil pomen madžarsko-ruskih gospodarskih odnosov. Priznal je tudi, da je država utrpela veliko gospodarsko škodo, in krivdo pripisal zlasti sankcijam EU proti Rusiji.

Orban je opozoril, da je Madžarska edina evropska država, ki se sooča s pritokom migrantov iz dveh smeri, pri tem pa se pohvalil, da so oblasti preprečile več kot četrt milijona poskusov nezakonitega vstopa v državo.

Madžarski je letos uspelo znižati proračunski primanjkljaj, kar je po Orbanovih besedah v evropski politiki zelo redek pojav. Vladi je tudi uspelo zagotoviti zgornjo mejo cen energentov, pri čemer je opozoril, da je Madžarska letos za energijo porabila približno 17 milijard, lani pa le sedem milijard evrov.

Med cilji za prihodnje leto pa je madžarski premier navedel, da želi ohraniti državo zunaj vojne v Ukrajini, zagotoviti gospodarsko rast in padec inflacije na enomestno številko ter zagotoviti suverenost, svobodo in polno zaposlenost na Madžarskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!