Orban o ravnanju Evropske komisije: To je “uzakonjeno huliganstvo”

Svet 16. Jul 202114:06 > 14:10 0 komentarjev
Viktor Orban
Francois Lenoir/REUTERS

Potem ko je Evropska komisija sprožila postopek za ugotavljanje, ali nova madžarska zakonodaja glede deljenja vsebin o homoseksualnosti in spremembi spola krši pravo EU, je madžarski premier Viktor Orban ostro nastopil proti Komisiji.

Madžarski premier Viktor Orban je Evropsko komisijo danes obtožil “uzakonjenega huliganstva”. Obtožba na račun Komisije prihaja dan po tem, ko je Evropska komisija sprožila postopek, katerega namen je ugotoviti, ali nova madžarska zakonodaja, ki v šolah in medijih prepoveduje deljenje vsebin o homoseksualnosti in spremembi spola z mladoletnimi, krši pravo Evropske unije.

Po mnenju Bruslja madžarska zakonodaja diskriminira osebe LGBTIQ+; predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jo je označila za sramotno. Določilo o prepovedi deljenja določenih vsebin z mladoletnimi je bilo vključeno v zakonodajni paket s področja pedofilije, Orban pa vztraja, da so zakonodajne spremembe namenjene zaščiti otrok.

“Sramota”

Enako kot je za predsednico Evropske komisije sramotna nova madžarska zakonodaja, pa je za Orbana “sramotno” stališče Evropske komisije. Kot je povedal za madžarski državni radio, je razprava na ravni Unije predstavnikom Madžarske ponudila vpogled v “evropsko življenje” in da na Madžarskem ne bodo dopustili, da bodo LGBTIQ+ aktivisti v šolah izvajali “spolno propagando”.

Tekma Nemčije in Madžarske
Reuters

Evropska komisija postopka za ugotavljanje kršitev prava Evropske unije ni sprožila le zaradi spremembe madžarske zakonodaje, temveč tudi zaradi dogajanja na Poljskem, kjer so se nekatere občine razglasile za območja brez ideologije LGBTIQ+.

Madžarska pravosodna ministrica: “Ne vidimo konflikta”

Madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga je potrdila, da prejeli pismo Evropske komisije o pravnem postopku proti Madžarski in da bodo odgovorili v predvidenem roku dveh mesecev. “Ne vidimo konflikta med evropskim pravom in nacionalno zakonodajo. Ta je namenjena zaščiti naših otrok. Je v skladu z listino EU o temeljnih pravicah,” je zatrdila.

Komentirala je tudi pogojevanje finančnih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Dejala je, da je to zadrževanje sredstev ekonomsko vprašanje. “Ne smemo mešati političnih in ideoloških vprašanj z ekonomskimi in finančnimi. Evropa potrebuje okrevanje in ta denar je denar, ki pripada madžarskim državljanom, ki so delali za to,” je poudarila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!