Sporna madžarska zakonodaja: “To je zelo agresivna cenzura”

Svet 07. Jul 202107:04 > 09:25 0 komentarjev
Budimpešta
Marton Monus/REUTERS

Madžarski parlament je sredi junija sprejel zakonodajne spremembe, ki prepovedujejo deljenje vsebin o homoseksualnosti mladoletnim v šolah in medijih. Zakonodajne spremembe je ključno razumeti v kontekstu "repatriarhalizacije in retradicionalizacije družb, novega vala konservatizma, ki postopoma traja od devetdesetih let," je pojasnila dr. Andreja Vezovnik s FDV.

Evropski poslanci bodo na današnjem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o vladavini prava in temeljnih pravicah na Madžarskem in Poljskem. Pričakuje se, da bo razprava potekala tudi o sporni madžarski zakonodaji, ki so jo sredi junija potrdili madžarski poslanci in je povzročila nemalo ogorčenja v vrhu Evropske unije.

Nova madžarska zakonodaja prepoveduje deljenje vsebin o homoseksualnosti in spremembi spola z mladoletnimi v šolah in medijih. Prepoved velja tudi za oglase, navajajo tuji mediji, v katerih se od sprejetja zakonodaje pojavljajo ugibanja, kako bo ta vplivala na predvajanje filmov in serij – prispevek britanskega BBC, denimo, omenja morebitno prepoved priljubljene nanizanke Sodobna družina (Modern family). Zakonodaja prav tako vključuje seznam organizacij, ki bodo lahko mlade poučevale o spolnosti, povzema tiskovna agencija Reuters.

Novo madžarsko zakonodajo, ki jo nekateri mediji v angleščini imenujejo kar “anti-LGBT zakon”, kritizirajo civilnodružbeni akterji, stroka in predstavniki mednarodnih organizacij (komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je dan pred sprejetjem zakonodaje zapisala, da ta ne le ogroža pravice oseb LGBTIQ+, temveč tudi krati pravico do izražanja in izobraževanja vseh prebivalcev Madžarske).

Da je tovrstna prepoved informiranja o eni družbeni skupini problematična, meni tudi izredna profesorica dr. Andreja Vezovnik s Katedre za medijske in komunikacijske študije (FDV). “Vse, kar se odtegne iz javnega diskurza, v tem primeru informiranje o zadevah LGBTIQ+, se izbriše iz javnega diskurza. To je zelo agresivna cenzura, ki je zelo problematična v demokratičnih državah, kar izpostavljajo kritiki zakona,” je povedala in poudarila, da se v demokratičnih družbah lahko razpravlja o čemerkoli, če se dopušča odprt in spoštljiv dialog. Posledice, ko je nekdo oziroma celotna skupina izbrisana iz diskurza, imajo hude implikacije, ki presegajo diskurzivno raven.

Budimpešta
Bernadett Szabo/REUTERS

Nasilje kot ena od posledic neinformiranja

“Če se osebe ne izobražujejo o varni homoseksualni spolnosti, lahko porastejo spolno prenosljive bolezni. Če ni informiranja o strpnosti do družbene skupine in ljudje prejemajo le enostranske informacije, ki na to družbeno skupino mečejo slabo luč, se pogosto zgodi, da te skupine postanejo tarča sovražnega govora, predsodkov, nasilja in diskriminacije,” je dr. Vezovnik spregovorila o posledicah tovrstne zakonodaje in dodala, da bo z odvzemom informacij tema LGBTIQ+ monopolizirana od pristranskih ideoloških pozicij – desnopopulističnih v konkretnem primeru.

Madžarski poslanci so prepoved informiranja o homoseksualnosti in spremembi spola podprli dober teden dni, preden so se voditelji držav Evropske unije sestali na zasedanju v Bruslju 24. junija. Medtem ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen novo madžarsko zakonodajo opisala kot “sramoto” in napovedala, da EU ne bo dopustila ogrožanja načel, kot so človekovo dostojanstvo, enakost in spoštovanje človekovih pravic, je bil veliko ostrejši nizozemski premier Mark Rutte. Madžarskemu premierju Viktorju Orbanu je prenesel sporočilo, naj Madžarska ali spoštuje pravice oseb LGBTIQ+ ali zapusti Unijo.

Repatriarhalizacija in retradicionalizacija

V tednu, ko je potekal vrh EU, sta se približno dve tretjini voditeljev držav Unije podpisali pod izjavo o pomenu pravic LGBTIQ+ in boja zoper njihovo diskriminacijo. Med podpisniki med drugim ni voditeljev Poljske in Slovenije – poljski minister za izobraževanje Przemyslaw Czarnek je za konservativni tednik Sieci celo povedal, da bi morala Poljska posnemati madžarsko zakonodajo, ki v njegovi interpretaciji predvideva, da “učne ure v šolah, ki naslavljajo spolnost, ne smejo spodbujati spremembe spola ali homoseksualnosti,” navaja Reuters.

Budimpešta
Bernadett Szabo7REUTERS

Da se ideje Orbanove vladajoče stranke Fidesz širijo v višegrajske države, z njimi pa simpatizira tudi aktualna slovenska vlada, je skrb vzbujajoče, je komentirala dr. Andreja Vezovnik. Kot je pojasnila, je na novo madžarsko zakonodajo ključno gledati z vidika “repatriarhalizacije in retradicionalizacije družb, novega vala konservatizma, ki postopoma traja od devetdesetih let in dobiva nov zagon s prevladujočo desnopopulistično opcijo, ki se kaže v Evropi in drugod po svetu”.

Napadene so manjšine, je pojasnila, ne le LGBTIQ+, pač pa tudi Romi, migranti, ženske (njihova pravica do umetne prekinitve nosečnosti, denimo) … To so posegi v že izborjene človekove pravice in so, tako dr. Vezovnik, plod tradicionalistične paradigme.

Problematično povezovanje homoseksualnosti in pedofilije

Orbanova stranka Fidesz, ki ima večino v madžarskem parlamentu, s spremembo zakonodaje napada ne le skupnosti LGBTIQ+, temveč je, kot gre brati v tujih medijih, z načinom sprejemanja zakonodaje povzročila neenotnost šestih opozicijskih strank, ki so se pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto povezale zoper Orbana.

Zakonodaja o prepovedi deljenja informacij o homoseksualnosti in sorodnih temah je bila namreč sprejeta v sklopu zakonodaje, ki strožje kaznuje pedofilijo in vključuje določilo, da se mladoletnim ne sme prikazovati pornografskih vsebin, navaja Reuters. Medtem ko je večina opozicijskih strank glasovanje bojkotirala, so poslanci skrajno desne krščanske stranke Jobbik, sicer članice povezave proti Orbanu, podprli zakonodajo.

Madžarska
Bernadett Szabo/REUTERS

Da je problematično povezovanje homoseksualnosti in pedofilije, ki je ne potrjuje nobena študija in je “popolna ideološka izmišljotina”, je pojasnila dr. Vezovnik in spomnila, da so homoseksualnost s pedofilijo v času razprave o družinskem zakoniku ustvarjali tudi desni, konservativni akterji v Sloveniji.

“Ko se iz diskurza izrine določen aspekt resnice in se ga monopolizira z neresnico, ki je ideološka, populistična in problematična, lahko nastane hud družbeni problem. Ne le z vidika pluralnosti vsebin o temi, ampak tudi odnosa družbe do manjšin. To je izjemno dogmatsko, srednjeveško razmišljanje,” je pojasnila in dodala, da Madžarska s tovrstnim nedemokratičnim ravnanjem ni več del sistema vrednot EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!