Orban ob začetku kampanje: “Ne samo virus, tudi levica je napadla Madžarsko”

Svet 12. Feb 202219:50 > 19:55 1 komentar
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban je danes v govoru o stanju v državi pohvalil dosežke svoje vlade ter ostro napadel opozicijo. Prav tako ni skoparil s kritikami na račun EU, Madžarom pa je obljubil podaljšanje ugodnosti zaradi naraščajočih cen energentov in inflacije.

Na Madžarskem se je danes začela uradna volilna kampanja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami. Viktor Orban, ki se po oblikovanju volilnega zavezništva šestih opozicijskih strank tokrat sooča z najmočnejšo konkurenco, odkar je leta 2010 prevzel oblast, pa je z govorom tudi uradno začel kampanjo svoje stranke Fidesz.

Orban je spomnil na ugodnosti za družine in upokojence, na dobre gospodarske kazalce in uspešen zagon po pandemiji. Iz trenutne krize zaradi pandemije izhajamo močnejši, kot smo vanjo vstopili, je dejal madžarski premier.

Državljane pozval, naj ne volijo levice

Opozicijo je obtožil “resne neodgovornosti”, ko vlado označuje za diktatorsko, in dejal, da bo, če bo opozicija uspela priti na oblasti, slabo upravljala z državo. “Ne samo virus, tudi levica je napadla Madžarsko,” je dejal.

Pomen državnozborskih volitev je ogromen, za Madžare so vprašanje obstoja, je poudaril in državljane pozval, naj ne volijo levice, ki je vedno nasprotovala interesom države.

V sporu med Rusijo in Ukrajino se je po njegovih besedah treba izogniti vojni. Opozoril je, da bo iz Ukrajine, če bo v tej državi izbruhnila vojna, na Madžarsko pribežalo “na stotine tisoč ali celo milijone” beguncev.

Orban se je sicer v začetku februarja v Kremlju srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in obljubil sodelovanje z Moskvo. 58-letnik ima prijateljske odnose s Putinom, medtem ko so odnosi z Brusljem vse slabši.

Izstop Madžarske iz EU?

Po Orbanovih besedah je Madžarska obdana z “nestabilno regijo”. Madžarska ne bo sedela in gledala, kako “slaba politika velikih sil povzroča opustošenje v naši soseščini”. “Ne bomo sprejeli nobenih odločitev Bruslja, ki so v nasprotju z madžarskimi interesi,” je poudaril.

Orban je prvič nakazal tudi možnost madžarskega izstopa iz EU. Kot je dejal, EU pod krinko zagovarjanja pravne države vodi “sveto vojno, džihad”. Hkrati pa je EU pozval k “strpnosti” do Madžarske, saj v nasprotnem primeru ne bo mogoče nadaljevati po skupni poti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje