Bo Rusija v sredo res napadla Ukrajino ali je to del pogajalske igre

Svet 11. Feb 202222:59 > 12. Feb 2022 11:40 2 komentarja
Ruska vojska
(Ruske vojaške enote.) PROFIMEDIA

ZDA so zahodne zaveznice opozorile, da utegne Rusija Ukrajino napasti že prihodnji teden. Ker domnevna časovnica napada ne sovpada le z olimpijskimi igrami v Pekingu, temveč tudi s srečanjem obrambnih ministrov držav Nata, je po nekaterih interpretacijah informacijo o domnevnem ruskem napadu prihodnji teden moč razumeti v luči pogajalske igre, ki jo vodi ZDA. Pogajanja glede deeskalacije napetosti med Zahodom, Ukrajino in Rusijo se namreč ne odvijajo le na javnih obiskih voditeljev in predstavnikov držav, temveč tudi za zaprtimi vrati.

Največje zahodne medije je preplavila informacija, ki jo je Bela hiša posredovala zaveznicam – Rusija bi lahko, so sporočili, Ukrajino napadla že v sredo prihodnji teden. Torej v času olimpijskih iger na Kitajskem in ko se začne srečanje obrambnih ministrov zveze Nato.

Medtem ko voditelji zahodnih zaveznic že kar nekaj časa neprestano komunicirajo glede ukrajinske krize ter tudi izmenično obiskujejo Moskvo in Kijev, se diplomatski pogovori med Rusijo in Zahodom nenehno odvijajo tudi za zaprtimi vrati. Tudi zato nekateri podatek o domnevno načrtovanem ruskem napadu prihodnji teden razumejo kot del pogajalske igre ZDA, da bi v pogajanjih dosegla svoje. Prihodnji teden se namreč v Bruslju sestajajo obrambni ministri držav Nata, prav tako pa se v petek začne Münchenska varnostna konferenca, na kateri pa za zdaj niti ZDA niti Rusija še niso potrdile prisotnosti.

Kot smo že pisali, naj bi obrambni ministri Nata prihodnji teden potrdili in objavili odločitev o namestitvi vojaških okrepitev na vzhodnem krilu zavezništva, navaja STA. Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnji teden že napovedal, da bo v Romunijo poslal 1.000, na Poljsko pa 2.000 vojakov (nekateri bodo prerazporejeni iz Nemčije), več sto vojakov pa je v Romunijo pripravljena poslati tudi Francija.

Tiskovna agencija Reuters je danes od virov prav tako pridobila informacijo, da ZDA v prihodnjih dneh na Poljsko pošiljajo še 3.000 vojakov.

Medtem ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken po navedbah CNN danes sporočil, da bi se ruska invazija na Ukrajino “lahko začela vsak čas” – tudi spričo novih ruskih sil, ki prihajajo v bližino ukrajinske meje –, se v mednarodni skupnosti ustvarja velik psihološki pritisk, morda celo psihološka vojna. Na vlogo, ki jo imajo pri tem (zahodni) mediji, je opozoril v Rusiji živeči ameriški žvižgač Edward Snowden. “Nič ni bolj grotesknega od medijev, ki navijajo za vojno,” je zapisal na Twitterju.

Rusija se je že odzvala na napovedi Američanov in jih označila kot dezinformacije. Ruska državna tiskovna agencija je nato novico omilila in povzela besede uradne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marije Zaharove, da bodo Rusi le optimizirali število diplomatov in ostalega osebja, veleposlaništvo v Kijevu pa bo še naprej oprto. Ta konec tedna naj bi se ameriški in ruski predsednik slišala po telefonu. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Napoved o ruski invaziji, ki naj bi se zgodila že prihodnji teden, ni prva. Prvič naj bi ZDA napovedale, da se bo napad zgodil sredi januarja. Po nekaterih informacijah sicer v primeru napada Rusijo zanimala “le” regija Donbas na vzhodu Ukrajine, kjer na območju Donecka in Luganska od leta 2014 vladajo proruski separatisti.

Na pogovorih prek video povezave o ukrajinski krizi so se danes sicer zbrali predsednik ZDA in Francije, Joe Biden in Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz, pa tudi vodilni predstavniki EU in Nata. Po srečanju so sporočili svojo odločnost glede “hitrih sankcij” v primeru ruske invazije.

Preden so iz ZDA danes v javnost pricurljali obveščevalni podatki o tem, da bi Rusija lahko Ukrajino napadla v naslednjih dneh, je veljajo prepričanje, da se napad med olimpijskimi igrami ne bo zgodil, piše CNN. Igre namreč gosti Kitajska, kamor je ob njihovi otvoritvi odpotoval ruski predsednik Vladimir Putin ter se s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom pogovarjal o nadaljnjem, poglobljenem sodelovanju med Rusijo in Kitajsko.

Ob morebitnih datumih napada poznavalci prav tako opozarjajo, da je za določanje časovnice pomembna zmrzal (in posledično morebitna otoplitev), saj zmrzal ruski vojski omogoča transport težkega orožja. Ruska vojska sicer vojaške vaje, tudi s težkim orožjem, izvaja vse leto povsod po državi.

Ukrajina
PROFIMEDIA

Po podatkih Zahoda je na območjih blizu meje z Ukrajino Rusija nakopičila približno 100.000 vojakov. Ker Ukrajina ni članica zahodnega vojaškega zavezništva, se na avtomatsko pomoč Nata v primeru napada ne more zanesti, bi se pa za pomoč Ukrajini lahko odločile posamezne države Zahoda.

Na podlagi informacij, da se ruski napad “lahko zgodi vsak čas”, so ZDA danes pozvale svoje državljane v Ukrajini, naj državo zapustijo v naslednjih 24 do 48 urah. Naj odidejo iz Ukrajine, dokler so še na voljo komercialna sredstva, so sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino svojim državljanom priporočile tudi britanske oblasti.

Medtem ko Evropska unija posebnih smernic za svoje državljane še ni izdala – spomnimo, tega ni storila niti pred časom, ko so ZDA in Velika Britanija sporočile, da bodo iz države evakuirale družinske člane zaposlenih na veleposlaništvih – pa svojim državljanom odhod iz Ukrajine priporoča več držav. Med njimi so Norveška, Japonska in Nizozemska.

Slovenija se za tak korak za zdaj še ni odločila. Vodja konzularnega sektorja Andrej Šter je za 24ur.com poudaril, da Slovenija za zdaj še ni sprejela odločitve o umiku slovenskih državljanov. “Tako kot ni prav, da poziv zamudimo, tudi ni prav, da se pri tej odločitvi preuranimo,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje