Orban ovira vstop Švedske v Nato: “S spodkopavanjem enotnosti EU dvori Putinu”

Svet 05. Feb 202418:09 1 komentar
Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska vladajoča stranka Fidesz je bojkotirala izredno sejo madžarskega parlamenta, ki jo je sklicala opozicija in na kateri bi morali glasovati o ratifikaciji članstva Švedske v zvezi Nato. Premier Viktor Orban, ki je na čelu Fidesza, zahteva obisk švedskega premierja Ulfa Kristerssona v Budimpešti. "Če je sprejem v Nato za Švede pomemben, bodo prišli sem, tako kot so šli v Turčijo," je dejal Orban.

Vladajoča stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana je bojkotirala današnje izredno zasedanje madžarskega parlamenta, ki so ga sklicali na zahtevo opozicije.

Zaradi nesklepčnosti so zasedanje prekinili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od skupno 199 poslancev se je zasedanja udeležilo zgolj 51 poslancev opozicije, tako da niso bili sklepčni niti pri glasovanju o dnevnem redu. Na galeriji v parlamentu so dogajanje spremljali ameriški veleposlanik v Budimpešti David Pressman z diplomati drugih 14 članic Nata. Pressman je sicer v petek spomnil Orbana, da je danes priložnost, da izpolni svojo napoved, da bo glede Švedske “ukrepal ob prvi priložnosti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po nedavni turški ratifikaciji pristopa Švedske k zvezi Nato je Madžarska še zadnja članica zavezništva, ki tega še ni storila.

Madžarska, ki tudi po ruski invaziji na Ukrajino ohranja tesne vezi s Kremljem in trdi, da podpira članstvo Švedske v Natu, z ratifikacijo njenega vstopa zavlačuje že mesece. Sprva je z ratifikacijo odlašala zaradi švedskih kritik stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem, po turški ratifikaciji konec januarja pa je postavila nov pogoj.

Stranka Fidesz, ki ima v parlamentu dvotretjinsko večino, je sporočila, da ne bo dovolila glasovanja o ratifikaciji pristopa Švedske k Natu, dokler se švedski premier Ulf Kristersson v Budimpešti ne bo sestal z madžarskim kolegom Orbanom.

Vodja poslanske skupine Fidesza Mate Kocsis je danes na Facebooku ponovil ta pogoj. Zapisal je, da bi madžarski parlament lahko ratificiral švedski pristopni protokol na začetku rednega spomladanskega zasedanja. Da bi se to zgodilo, pa se morata v Budimpešti sestati premierja Madžarske in Švedske.

“Če je sprejem v Nato za Švede pomemben, bodo prišli sem, tako kot so šli v Turčijo,” je dodal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Agnes Vadai iz opozicijske Demokratične koalicije je medtem za AFP ocenila, da Orban z glasovanjem odlaša zaradi svoje nečimrnosti. Orban je na naslovnicah mednarodnih medijev, medtem ko s spodkopavanjem enotnosti Nata in EU dvori ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je dejala.

Orban je švedskega kolega povabil na Madžarsko z besedami, da morata državi z intenzivnejšim političnim dialogom graditi močno medsebojno zaupanje. Švedski premier Kristersson je sprejel vabilo, vendar je zavrnil pogajanja v zvezi s sprejemom svoje države v Nato.

Madžarski parlament naj bi se sicer znova sestal 26. februarja. V primeru odobritve Orbana bi takrat lahko hitro ratificiral švedski sprejem v Nato, navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje