Orbán pozval k omejitvi pristojnosti Evropskega parlamenta

Svet 19. Jun 202123:10 2 komentarja
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

"Le tisti, ki ne marajo demokracije, razmišljajo o razgradnji parlamentov," je predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli komentiral mnenje o omejevanju pristojnosti Evropskega parlamenta, ki ga je podal madžarskega premier.

Madžarski premier Viktor Orbán je pozval k omejitvi pristojnosti Evropskega parlamenta. Kot je dejal, bi morali imeti parlamenti 27 držav Evropske unije pravico ustaviti postopke sprejemanja zakonodaje v Evropskem parlamentu, če po njihovem mnenju kršijo področja nacionalne pristojnosti, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

“Evropski parlament je pokazal, da se je znašel na mrtvi točki pri izpolnjevanju meril evropske demokracije,” je dejal Orbán v govoru v Budimpešti ob dnevu neodvisnosti Madžarske. 19. junija 1991 so Madžari namreč praznovali odhod zadnjega sovjetskega vojaka.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli se je na Orbánovo izjavo odzval na Twitterju. “Le tisti, ki ne marajo demokracije, razmišljajo o razgradnji parlamentov,” je zapisal.

Zaradi nespoštovanja temeljnih načel EU se je Madžarska že znašla pod drobnogledom institucij Evropske unije. Medtem ko zoper Madžarsko teče postopek po 7. členu Pogodbe o Evropski uniji, ki lahko privede do zamrznitve nekaterih pravic (denimo glasovalnih), če se ugotovi ravnanje, neskladno z vrednotami EU, je junija letos Evropska komisija sprožila postopek proti Madžarski zaradi ukinitve frekvence radijski postaji Klubradio. Ta da je bila nesorazmerna in nepregledna ter pomeni kršitev prava EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje