Orban vodjo EPP označil za sovražnika Madžarske

Svet 22. Jun 202411:56 6 komentarjev
Viktor Orban
Foto: PROFIMEDIA

Viktor Orban je vodjo Evropske ljudske stranke proglasil za "enega najstarejših nasprotnikov in sovražnikov" Madžarske v evropski politiki. Pri tem je bodoče vodstvo EU označil za "koalicijo za vojno in migracije".

Spori med Madžarsko in vodjo Evropske ljudske stranke (EPP), Nemcem Manfredom Webrom, so spori med Budimpešto in Brusljem in ne med Madžarsko in Nemčijo, je v petek po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu izjavil madžarski premier Viktor Orban. Webra je ob tem označil za sovražnika Madžarske v evropski politiki.

Po srečanju s Scholzem je Orban dejal, da sta z nemškim kanclerjem razjasnila, da so spori med Madžarsko in Webrom spori Budimpešte z Brusljem in ne Berlinom. Madžarski premier je ob tem vodjo EPP označil za “enega najstarejših nasprotnikov in sovražnikov” Madžarske v evropski politiki.

Orban je že pred tem najverjetnejše bodoče vodstvo EU, pri oblikovanju katerega je imela eno glavnih besed zmagovalka evropskih volitev EPP, označil za koalicijo za vojno in migracije. Weber, ki je po volitvah izrazil pripravljenost na sodelovanje EPP s stranko Spoštovanje in svoboda (TISZA) madžarskega opozicijskega politika Petra Magyarja, je po njegovih besedah pri tem odigral vlogo hudiča.

“Naredimo Evropo spet veliko”

V luči madžarskega predsedovanja Svetu EU, ki se začne 1. julija, je Orban poudaril potrebo po povečanju konkurenčnosti povezave in dejal, da je Budimpešta za ta namen pripravljena pripraviti načrt, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Za enega glavnih ciljev predsedovanja je navedel tudi izboljšanje demografskih razmer v Evropi. “Migracije bodo zagotovo ena od tem in storili bomo vse, da bi zagotovili, da bo Evropa še naprej pripadala Evropejcem,” je napovedal.

Madžarska bo sicer Svetu EU predsedovala s sloganom “Naredimo Evropo spet veliko”. Poleg migracij in gospodarske konkurenčnosti bosta med njenim prioritetami še krepitev obrambne industrije in širitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje