Orkan Ian pustošil po Floridi: poplavljena mesta, številni brez elektrike

Svet 29. Sep 202207:03 0 komentarjev
Ian
Marco Bello/REUTERS

Siloviti orkan Ian je dosegel obalo Floride, in sicer blizu mesta Fort Myers. Tam so namerili več kot dva metra visok val plime, kar je rekord. Orkanski veter je odnašal strehe, drevesa, prometne znake in električne daljnovode. Voda je zalila ulice in objekte, številna mesta je spremenila v jezera.

Orkan četrte kategorije Ian je v sredo zvečer po srednjeevropskem času udaril ob jugozahodno obalo Floride nedaleč od mesta Fort Myers s hitrostjo vetra 240 kilometrov na uro in prinesel s seboj poplavni val, ki je zalil območja med Fort Myersom in Naplesom tudi več kot deset kilometrov daleč od obale.

Pri Fort Myersu so namerili več kot dva metra visok val plime, kar je rekord, na severu pri Tampi pa je veter orkana pihal s kopnega in v pristanišču je voda upadla za več kot dva metra. Do jutranjih ur po srednjeevropskem času se je veter unesel na še vedno precejšnjih 170 kilometrov na uro.

Ian
Marco Bello/REUTERS

Orkanski veter je odnašal strehe, drevesa, prometne znake in električne daljnovode. Takoj ob udarcu orkana na kopno je brez elektrike na Floridi ostalo milijon ljudi, nekaj ur kasneje pa že dva milijona.

Glavni izvršni direktor floridskega elektro podjetja Eric Silagy je opozoril, da bodo elektriko obnavljali več dni, ponekod tudi več tednov. Pripravljenih je skupaj 30.000 električarjev s Floride in drugih zveznih držav, pomoč pa pošilja tudi zvezna vlada v Washingtonu. Predsednik ZDA Joe Biden je Floridi zagotovil, da ji bodo pomagali počistiti in obnoviti uničeno.

Številna mesta spremenjena v jezera

Največji problem za prebivalce Floride je voda, ki je številna mesta spremenila v jezera. Zalite so ulice in podzemne garaže, prav tako tudi drage hiše ob obali. Ukaz o evakuaciji pred prihodom orkana je zajel kar 2,5 milijona ljudi, a vsi ga niso upoštevali, zato se imeli reševalci precej dela s pomočjo tistim, ki so jih ujele poplavne vode.

Ian se je do jutra premaknil preko Floride na vzhod v Atlantski ocean, kjer naj bi oslabel v tropsko nevihto in se potem kot tak v petek pomaknil nazaj na obalo Georgie in Južne Karoline. Škoda bo tako do konca tedna še večja.

Ian
Marco Bello/REUTERS

Na prihod Iana so se na Floridi in v Washingtonu sicer dobro pripravili. Zvezna vlada je strateško namestila gorivo, vodo in hrano, poslala 300 reševalnih vozil na teren, v pripravljenosti je bilo 350 uslužbencev agencije za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema), aktiviranih je skupaj že okoli 8.000 pripadnikov nacionalne garde.

Bidnovo opozorilo

Predsednik ZDA Biden je medtem v Washingtonu naftna podjetja opozoril, naj nikar ne skušajo orkana izkoriščati za novo navijanje cen bencina. “Orkan ni izgovor za višje cene in če se bo to dogajalo, bom ukazal preiskave. Amerika vas opazuje,” je naftarjem sporočil Biden.

Orkan Ian je v ZDA tudi medijsko izjemno dobro pokrit in televizijski novinarji kar tekmujejo med seboj, kdo bo dlje časa vzdržal pod močnim vetrom. Nekateri so zaradi tega končali celo v bolnišnici.

Ian
Marco Bello/REUTERS

Orkan je že v torek prizadel Kubo, kjer naj bi zahteval dve smrtni žrtvi in povzročil skoraj popoln izpad elektrike na otoku.

V ZDA do srede zvečer o smrtnih žrtvah še niso poročali. Pogrešajo pa skoraj 20 nezakonitih priseljencev s Kube, ki so se v času orkana skušali prebiti do juga Floride. Nedaleč od obale se jim je prevrnil čoln, obalna straža je tri rešila iz morja, štirje so priplavali do obale, ostale pa pogrešajo.

Ian je dosegel kopno skoraj na povsem enakem mestu kot leta 2004 orkan Charlie in z isto hitrostjo vetra (240 kilometrov na uro). Orkan je ogromen, s premerom vetrov kar 800 kilometrov, orkanski vetrovi pa pustošijo v premeru do 100 kilometrov. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da bodo neurja takšnega obsega v času podnebnih sprememb običajna. Orkani bodo vse večji in vse močnejši ter z vse več padavinami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!