Osem kitajskih letal prečkalo sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine

Svet 24. Jun 202311:45 2 komentarja
kitajska
PROFIMEDIA

Osem kitajskih vojaških letal je po navedbah Tajvana prečkalo neuradno sredinsko črto vzdolž Tajvanske ožine in se približalo vodam pod nadzorom Taipeja, je danes sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Tajvan je po navedbah ministrstva v odgovor na območje napotil svoja patruljna letala in plovila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tajvansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v okolici tajvanskega otoka zaznali 19 kitajskih vojaških letal, vključno z lovci J-10 in J-16.

Osem od njih je prečkalo neuradno sredinsko črto Tajvanske ožine, ki ločuje celino in otok ter jo obe strani večinoma spoštujeta, ter se približalo sosednji coni otoka ali pasu morja 44 kilometrov od njegove obale.

“Poleg tega je pet ladij kitajske mornarice izvajalo skupno bojno patruljiranje,” je ministrstvo navedlo v izjavi. Tudi sami pozorno spremljajo razmere, so še dodali.

Peking je v zadnjih letih, ko so se odnosi med obema stranema poslabšali, povečal število vdorov v tajvansko območje zračne obrambe. Gre za območje, ki je širše od zračnega prostora države in ga enostransko določijo države. V njem iz varnostnih razlogov zahtevajo identifikacijo tujih letal. Tajvansko vključuje dele, ki se prekrivajo z delom kitajske območja zračne obrambe in celo z nekaterimi deli celine.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje