Osramočeni hrvaški minister se opravičuje, dogodek odmeva tudi v tujih medijih

Svet 04. Nov 202316:30 3 komentarji
Grlič Radman, Barebock
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman se je opravičil za dogodek na ministrski konferenci v Berlinu, ko je poskušal poljubiti svojo nemško kolegico Annaleno Baerbock, vendar se mu je ta umaknila. Nerodno situacijo so ujele tudi kamere, o njej pa so poročali tudi nekateri svetovni mediji.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je med skupinskim fotografiranjem ministrov na konferenci, ki jo je v Berlinu gostila nemška zunanja ministrica Annalena Bearbock, pozdravil nemško kolegico in jo pri tem hotel poljubiti na lice, a se mu je ta izmaknila.

Grlić Radman, ki je s svojo potezo zbudil kritike v hrvaški javnosti, je v petek na novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da je pozdrav morda izpadel nespretno.

“Morda je šlo za neprijeten trenutek. Mi ministri, kolegice in kolegi, se vedno srčno pozdravimo. Če je nekdo v tem videl kaj slabega, se mu opravičujem,” je izjavil. Ob tem je pojasnil, da je njegovo letalo zamujalo, zato se je z ministri videl šele na skupinskem fotografiranju. “Ne vem, v čem je bil problem,” je še dejal.

Gostiteljica srečanja Annalena Baerbock neposrečenega dogodka za zdaj še ni komentirala, je pa ta vendarle odmeval tudi v nekaterih svetovnih medijih, med drugim tudi v nemškem Spieglu in britanskem BBC-ju. Kot so zapisali, je neroden poljub sprožil nekatere polemike, kritizirali pa so ga tudi nekateri mediji in aktivisti.

Med drugim se je oglasila tudi aktivistka za pravice žensk na Hrvaškem Rada Borić, ki je dejanje hrvaškega zunanjega ministra označila za “skrajno neprimerno”. Na družbenem omrežju X pa se je oglasila tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je zapisala, da se “nasilno poljubljanje žensk imenuje tudi nasilje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje