Osupljiva nova fotografija Stebrov stvarjenja

Svet 20. Okt 202208:40 0 komentarjev
Stebri stvarjenja
NASA, ESA, CSA, STScI

Teleskop James Webb je posnel novo fotografijo Stebrov stvarjenja.

Vesoljski teleskop James Webb je posnel fotografijo vesoljske meglice Stebri stvarjenja. Fotografija je nastala s pomočjo infrardeče svetlobe in je kakovostnejša od vseh dosedanjih fotografij.

Stebri stvarjenja
Nasa, ESA, CSA, STScI, Hubble Heritage Project (STScI, AURA)

Teleskop Hubble, ki so ga izstrelili leta 1990, je Stebre stvarjenja prvič posnel leta 1995. Sledila je še ena fotografija, in sicer leta 2014. Prizor so v svoje objektive ujeli tudi drugi vesoljski teleskopi, je navedeno na spletni strani vesoljskega teleskopa James Webb.

Najnovejša fotografija Stebrov stvarjenja je prva, ki vsebuje tako podrobne podatke v bližnji infrardeči svetlobi. Novonastale zvezde se izrisujejo v rožnatih, rdečih in škrlatnih odtenkih, je še zapisano na omenjeni strani. Še nastajajoče zvezde, ki ostajajo skrite globoko v prašnih stebrih, spominjajo na stopljeno lavo, že nastale modre in rumene zvezde pa se razprostirajo po območju.

Stebri stvarjenja
NASA, ESA, CSA, STScI

Na fotografiji sicer ni videti drugih galaksij, bodo pa raziskovalci z novimi podatki lahko nadgradili kompleksne modele formacije zvezd s še bolj natančnimi informacijami o številu zvezd in količini prahu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!