Ovse v preiskavo domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini

Svet 03. Mar 202217:57 0 komentarjev
Ovse, Dunaj
Profimedia

Skupina neodvisnih strokovnjakov bo preiskovala domnevne kršitve človekovih pravic in vojnih zločinov med rusko invazijo na Ukrajino. Preiskavo je danes na Dunaju omogočila podpora več kot 40 držav v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Strokovnjaki bodo preučevali dejstva in okoliščine domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, piše v skupni izjavi držav, s katero so zagnale t. i. moskovski mehanizem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) o pojasnitvah vprašanj glede človekovih pravic. Države so v izjavi opozorile predvsem na napade na civiliste in civilno infrastrukturo. Zbrane informacije bodo lahko nato predali državnim ali mednarodnim sodiščem, so pojasnili.

Do konca preteklega tedna je razmere v Ukrajini opazovalo okoli 500 mednarodnih strokovnjakov Ovseja v Ukrajini, največ pozornosti je bilo uperjene na vzhod države, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Zaradi okrepitve spopadov pa se je Ovse odločil za evakuacijo teh neoboroženih opazovalcev.

Ovse ima 57 držav članic, od tega jih je 45 podprlo zagon preiskave. Med njimi ni bilo Rusije, Belorusije in držav v osrednji Aziji.

Med podporniki je tudi Slovenija, ki je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi humanitarnih posledic ruske invazije, morebitnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Ob tem je Slovenija tudi obsodila nedavni napad na Harkov. “Slovenija je v stalnem svetu Ovseja obsodila ruski vojaški napad na Harkov, v katerem je bil uničen konzulat Republike Slovenije. Gre za očitno kršitev mednarodnega prava, napad na civilne tarče pa je vojni zločin,” je tvitnilo stalno predstavništvo Slovenije na Dunaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!