Pahor v Trstu pozval slovenski narod, naj gre pogumno naprej in pazi na jezik

Svet 03. Dec 202214:57 1 komentar
Borut Pahor
TWITTER

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob obisku pri Slovencih v Trstu pozval slovenski narod, naj gre pogumno naprej, ohrani razlike in pazi na svoj jezik. "Hkrati pa dajmo krila naši skupni evropski identiteti," je dejal. Predsednika krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji sta se mu zahvalila za sodelovanje in prizadevanja za dialog.

Pahor se je na slovesnosti v tržaškem Narodnem domu zahvalil vsem rojakom za sodelovanje in poudaril, da je bilo že veliko narejenega, veliko pa je še treba narediti. Kot primer tega, kaj Slovenci lahko naredijo, če delajo skupaj, pa je izpostavil Narodni dom, ki je znova v rokah slovenske skupnosti.

“Pripadamo čudovitemu narodu, ki je znal iz svojih zgodovinskih izkušenj, ki so bile tudi grenke, povleči nekaj naukov in je z ustanovitvijo države ustanovil sebi pomembno orodje nadaljnjega razvoja,” je dejal. “Pojdimo s pogumom naprej, ohranimo razlike, ker nas bogatijo, bodimo demokratičen narod in pazimo na svoj jezik in vse, kar določa – kulturo, zavest, identiteto,” je pozval. Dodal je, da je treba dati krila tudi skupni evropski identiteti, ker nenazadnje varuje tudi našo narodno skupnost.

“Med vašim mandatom smo začutili, da ste tudi naš predsednik”

“Med vašim mandatom smo začutili, da ste tudi naš predsednik,” je poudarila predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in spomnila, da je Pahor obiskal Slovence na Videmskem, Goriškem in Tržaškem. Po njenih besedah je pokazal, da je vredno vlagati v sožitje, dialog in spravo.

“Razdirati in deliti je lahko, graditi sožitje ob spoštovanju medsebojnih razlik pa je veliko težje,” pa je dejal predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj. Prizadevanja predsednika za dialog in spravo je primerjal s posajenimi semeni, ki kažejo tudi na vizijo prihodnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje